Alimentele care pot fi consumate chiar dacă au expirat. Sunt sigure și nu îți pun sănătatea în pericol
Publicat pe 27.09.2022 la 18:19 Actualizat pe 27.09.2022 la 18:19
Chiar dacă unele alimente nu se mai află în termenul de valabilitate, acestea mai pot fi consumate. Câteva produse care au expirat sunt sigure și nu îți pun sănătatea în pericol sub nicio formă. Iată despre ce alimente este vorba!
- Câteva alimente pot fi consumate chiar dacă au expirat
- Nu îți pun viața în pericol
Câteva alimente pot fi consumate chiar dacă au expirat
În ediția de aseară de la „Chefi la cuțite”, un concurent a mărturisit faptul că gătește aproape mereu doar cu alimente expirate. Concurentul i-a șocat pe chefi când le-a spus că a consumat iaurt expirat de mai mult de opt luni sau brânză topită expirată de un an.
Ei bine, produsele alimentare au inscripționate pe etichete două tipuri de termene de valabilitate și anume: „a se consuma, de preferință, înainte de” sau „a se consuma până la data de”. Eticheta „a se consuma, de preferință, înainte de” se referă la data până la care se estimează că produsul își păstrează calitatea. Produsele de acest tip pot fi consumat în siguranță și după depășirea datei inscripționate pe etichetă, cu condiția să fie depozitat corespunzător.
Eticheta „a se consuma până la data de” se referă la data până la care produsul poate fi consumat în siguranță. Se recomandă ca acest produs alimentar să nu fie consumat după data inscripționat pe ambalaj. Atunci când un aliment prezintă urme vizibile de alterare precum mirosul, gustul, textur, mucegaiul, crusta, mâzga etc., acesta nu mai trebuie sub nicio formă să fie consumat.
Produse care nu se strică după expirare, dar cărora le scade calitatea
Spre exemplu, pastele uscate, cu sau fără ouă, sunt unele dintre cele mai rezistente alimente. Dacă aceste paste se află încă în ambalajul original, nedesfăcut, înseamnă că pot fi păstrate până la doi ani după data la care au expirat. În cazul în care punga de paste a fost desfăcută și resigilată, asta înseamnă că pastele sunt bune pentru consum încă aproximativ un an.
De altfel, ingredientele uscate cum ar fi făina și zahărul rezistă și aproximativ un an după depășirea termenului de valabilitate, mai ales dacă sunt depozitate în recipiente închise ermetic. Cu toate acestea, dacă făina este folosită în aluaturi dospite, aceasta nu se va mai comporta la fel ca una proaspătă, iar preparatul respectiv nu va mai fi unul calitativ. Sarea poate fi și ea păstrată pe o perioadă nedeterminată după data de expirare, iar oțetul poate fi folosit chiar și câțiva ani după.
Carnea crudă poate fi congelată și păstrată până la un an. Pâine de casă se poate consuma în maxim trei zile, iar cea cumpărată se poate consuma în maxim 5-7 zile. Și iaurtul sigilat poate fi consumat până la trei săptămâni de la data de expirare. De altfel, țineți cont de faptul că mierea nu expiră niciodată.
Citește și: Alimentul pe care trebuie să-l ai în dietă dacă ai trecut de 50 de ani. Îți îmbunătățește sănătatea