Alimentele care pot provoca dureri de cap. Stai departe de ele dacă nu vrei să te confrunți cu migrene
Publicat pe 24.03.2024 la 13:16 Actualizat pe 24.03.2024 la 13:16
În lupta împotriva durerilor de cap, cercetătorii și experții în sănătate descoperă tot mai multe legături între alimentație și migrene. Anumite produse au fost identificate ca fiind provocatoare frecvente ale durerilor de cap și migrenelor.
- Ce alimente pot provoca dureri de cap
- Avertismentul specialiștilor
Specialiștii în neurologie avertizează că anumite alimente pot fi factori declanșatori pentru migrene.
Ce alimente pot provoca dureri de cap
Dr. Fred Cohen, expert în cefalee și profesor asistent la Școala Icahn de Medicină de la Mount Sinai, subliniază că anumite alimente pot declanșa și agrava simptomele migrenei.
Împreună cu Dr. Edmond Ahdoot, un neurolog certificat, Dr. Fred Cohen a analizat mai multe studii clinice privind efectele alimentelor asupra migrenelor.
Printre alimentele care pot declanșa migrenele se numără produsele lactate (inclusiv iaurtul, laptele, înghețata și brânzeturile maturate), glutamatul monosodic (MSG, găsit în alimentele procesate, gustări și potențiatori de aromă), nitrații și nitriții (prezenți în cărnurile procesate, cum ar fi cârnații și mezelurile), citricele (cum ar fi portocalele, lămâile, lime-urile și grepfruitul), îndulcitorii artificiali (aspartamul și sucraloza, frecvent întâlniți în sucurile dietetice), cafeina (prezentă în cafea, ceai, ciocolată și unele băuturi răcoritoare), alcoolul (cu precădere vinul roșu, berea și băuturile spirtoase), ceapa (de toate tipurile, de la ceapă verde la ceapă franțuzească), nucile (cum ar fi alunele, arahidele, nucile, caju și migdalele) și alimentele fermentate (precum murăturile, kimchi, kombucha și varza murată), precum și glutenul (găsit în pâine, cereale, produse de patiserie, secară și orz), alimentele bogate în tiramină (incluzând carnea maturată, dar și alimentele fermentate și peștele afumat), potrivit Antena 3 CNN.
Dr. Cohen subliniază că nu există un aliment specific care să declanșeze migrenele pentru toți pacienții, dar îi sfătuiește pe aceștia să fie atenți la dieta lor. El recomandă ținerea unui jurnal al durerilor de cap pentru a urmări factorii declanșatori și comportamentele asociate cu atacurile de migrenă.
Ceaiul care te scapă de durerea de cap
Un nou studiu medical a dezvăluit că tratamentul cu ceai de mentă timp de cel puțin 2 săptămâni poate fi o soluție eficientă pentru persoanele care suferă de dureri de cap și sindrom de colon iritabil.
Cercetătorii au descoperit că capsulele cu ulei de mentă au dus la o ameliorare semnificativă a simptomelor pentru cei cu colon iritabil, în comparație cu cei care au primit un placebo.
Pe lângă beneficiile sale pentru digestie, menta acționează și ca un relaxant muscular și un calmant al durerii, diminuând anumite tipuri de dureri de cap. Conform unui studiu din 2010, aplicarea de ulei de mentă pe frunte și tâmple a dus la o reducere semnificativă a durerii în migrene după doar 2 ore, comparativ cu un placebo.
Citește și: Alimentul pe care să nu-l consumi niciodată dacă suferi de inflamație cronică. Îți va crea disconfort