Alimentele pe care nu ai voie să le mănânci în Săptămâna Mare, chiar dacă sunt de post. Care este motivul
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 28.04.2024 la 21:35
Actualizat pe 28.04.2024 la 21:35
Urmează una dintre cele mai importante perioade pentru creștini. Săptămâna Mare are o puternică încărcătură divină. Dincolo de faptul că oamenii merg la biserică și participă la slujbele specifice, au și câteva restricții alimentare în plus. Iată ce alimente nu ai voie să mănânci, chiar dacă sunt de post.
- Ce alimente de post sunt interzise în Săptămâna Mare
- Urmează una dintre cele mai importante perioade pentru creștini
Doar câteva zile ne mai despart până la Paște și așa cum știm deja, de mâine începe Săptămâna Mare.
Creștinii se pregătesc corespunzător pentru una dintre cele mai importante sărbători, respectând câteva restricții, cele mai multe dintre ele fiind alimentare. Obișnuiți deja cu perioada postului, acest lucru nu reprezintă un efort pentru creștini.
Ce alimente nu ai voie să mănânci în Săptămâna Mare, deși sunt de post
Puțini știu acest lucru, dar în Săptămâna Mare este interzis consumul de alimente care simbolizează patimile lui Iisus. Deși în mod obișnuit sunt acceptare în perioada Postului Paștelui, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare, creștinii nu mai trebuie să le consume.
Printre alimentele interzise în Săptămâna Mare, cunoscută ca fiind și Săptămâna Patimilor, este interzis consumul de oțet și urzici, căci reprezintă elemnte ale chinului prin care a trecut Iisus.
De asemenea, preoții le recomandă credincioșilor să se abțină de la alimentele de origine animală, chiar dacă, probabil, nu au făcut acest lucru în cele 40 de zile de post.
Alte tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare
Credincioșii urmează mai multe tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare, în funcție de ziua în care ne aflăm și ce anume simbolizează. De exemplu, ziua de marți reprezintă Marțea Seacă, o zi în care țăranii fac ritualuri prin care se curăță de boli.
Ziua de Joia Mare este foarte importantă, căci credincioșilor li se amintesc chinurile prin care a trecut Iisus în momentul în care a fost răstignit pe cruce. Ziua de Vinerea Mare este cunoscută drept Vinerea Neagră și este considerată cea mai tristă, fiind cea în care Iisus a fost batjocorit și răstignit pe cruce.
În Sâmbăta Paștelui se ține un moment de reculegere, semnificând momentul în care trupul lui Iisus s-a odihnit în mormânt. Aceasta este și ultima zi din Săptămâna Mare.
Citește și: 3 rugăciuni puternice care se citesc în Postul Paștelui 2024