Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce trebuie să faci azi ca să îți meargă bine tot anul
Publicat pe 13.04.2023 la 07:51 Actualizat pe 13.04.2023 la 07:51
Săptămâna Patimilor este ultima săptămână din Postul Paștelui 2023. Tot această săptămână este și perioada de dinaintea Învierii Lui Iisus. Astăzi, Joia Mare, la fel ca celelalte zile din Săptămâna Patimilor, este o zi cu o importantă încărcătură spirituală și religioasă. Ce trebuie să faci azi ca să îți meargă bine tot anul.
- Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
- Ce trebuie să faci azi ca să îți meargă bine tot anul
Săptămâna Mare mai este numită și Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor. Această perioadă de șapte zile reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru credincioși, în care preoții îndeamnă la post, rugăciune și la spovedanie. Astfel, caracteristică esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
In Joia Mare din Săptămâna Mare gospodinele vopsesc ouăle în roşu, conform traditiei din batrani.
Mai exact, in această zi, la fel ca în Sâmbăta Mare, gospodinele nu au voie să folosească două alimente: oţetul şi urzicile. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit, iar rănile i-au fost bătute cu urzici și stropite cu oțet.
Si ata nu este tot. Se mai spune că atunci când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a oferit să bea oțet.
Tot in aceasta zi, în Joia Mare, gospodinelor le este interzis să spele haine. Astfel, ultima zi în care se pot face treburi casnice este Miercurea Mare.
Joia Mare, semnificația acestei zile
Așadar, Joia Mare din Săptămâna Patimilor Domnului este o zi cu o importantă încărcătură spirituală și religioasă pentru creștinism.
Joia mare se mai numește și Joia Neagră sau Joia Patimilor, aceasta este ziua care marchează Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari.
În această zi, are loc o nouă denie. Aceasta de azi marchează patru evenimente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie), Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.
Mai mult dcat atât, în Joia Mare mai este și ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu.
Rugăciunea rostită în Joia Mare
În Joia Mare, la fel ca în restul zilelor din Săptămâna Mare, credincioșii rostesc o rugăciune. Astfel, cu ajutorul acestor cuvinte puternice, trimise lui Dumnezeu, vom fi păziți de cele rele.
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, că să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua această Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.
Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi că să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, că aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se șuie sufletul meu la Ține, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.", este rugăciunea rostită în Joia Mare.