Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă de Izvorul Tămăduirii. Dacă îl consumi vei avea noroc tot anul
Publicat pe 21.04.2023 la 16:12 Actualizat pe 21.04.2023 la 16:13
Astăzi, 21 aprilie 2023, creștinii ortodocși prăznuiesc vineri Izvorul Tămăduirii. Aceasta este prima importantă sărbătoare de după Paște. Astfel, în această zi, cei mai mulți dintre români consumă un produs despre care spun că le aduce foarte mare noroc. Despre ce aliment este vorba.
- Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă de Izvorul Tămăduirii
- Dacă îl consumi vei avea noroc tot anul
Astăzi, creștinii ortodocși prăznuiesc vineri Izvorul Tămăduirii. Este prima importantă sărbătoare de după Paște. În această zi, cei mai mulți dintre români consumă un produs despre care spun că le aduce foarte mare noroc.
Ce nu trebuie să lipsească de pe masă de Izvorul TămăduiriI
În ziua Izvorului Tămăduirii există un preparat ce nu trebuie să lipsească de pe mesele credincioșilor. Se spune că în această zi de mare sărbătoare oamenii țin post și nu mănâncă de dulce.
Concret, de pe mesele lor nu lipsește pâinea fiartă în apă. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de „pâinea lui Izvorul Tămăduirii”.
Cei în vârstă precizează că cei care vor consuma acest produs în Vinerea Albă își vor purifica corpul și vor avea un organism echilibrat.
Ce este „Pâinea lui Izvorul Tămăduirii”
Concret, „Pâinea lui Izvorul Tămăduirii” este preparată de gospodine numai din ingrediente simple. Astfel, este vorba despre făină albă, sare și apă. Deseori, gospodinele adaugă în compoziția preparatului miere sau laptele.
Așadar, tradiția spune că cei care vor consuma acest aliment în ziua în care este prăznuit Izvorul Tămăduirii vor avea noroc tot anul. Cu toate acestea, se mai spune că dacă este consumată alături de apă din izvor bolile și neplăcerile vor dispărea.
Și asta nu este tot. Pâinea cu apă nu este singura tradiție pe care românii păstrează în ziua în care se prăznuiește Izvaorul Tămăduirii, cei mai mulți credincioși consumând în această zi și plăcinte cu brânză, despre care spun că aduc noroc și fericire în casă.
Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii
În ziua în care se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, în bisericile din întreaga ţară preoţii săvârşesc slujba de sfințire a aghesmei mici.
„Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”, se cântă în ziua în care se prăznuiește Izvorul Tămăduirii.
Se spune că, în această zi este mare păcat să speli, să calci sau să coşi. Mai mult decât atât, există credinţa că lucrul făcut în această zi nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată.
CITEȘTE ȘI: Ce preparat este bine să consumi de Izvorul Tămăduirii. Superstiția de care țin cont mulți credincioși