Alimentul de post pe care nu ar trebui să îl consumi. Ce spune specialistul Vlad Ciurea

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.04.2025 la 18:51
Actualizat pe 07.04.2025 la 18:51
Specialistul Vlad Ciurea atrage atenția asupra unui aliment pe care el nu îi mai consumă de ani buni, dar care este des consumat de români, mai ales în post. Potrivit neurochirurgului, acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală.

Alimentul de post pe care nu ar trebui să îl consumi
Profimediaimages.ro
- Ce aliment de post nu ar trebui să consumi
- Sfaturile oferite de specialistul Vlad Ciurea
Suntem în postul Paștelui, cel mai lung și strict post din calendarul creștin-ortodox. Pentru multe persoane nu e chiar simplu să treacă la o dietă fără carne și produse lactate. În lipsa unor alternative sănătoase, mulți aleg să consume alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, care pot avea efecte negative asupra sănătății.
Alimentul de post pe care nu ar trebui să îl consumi
De curând, profesorul Vlad Ciurea, unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România, a vorbit despre alimentație și despre produsul pe care a decis să îl elimine complet, de ani buni, din dieta sa. Este vorba despre cartofii prăjiți.
E adevărat, mulți spun despre cartofi că sunt o sursă de carbohidrați accesibilă și sățioasă, însă sunt voci care spun că aceștia nu sunt neapărat cea mai bună alegere pentru o dietă echilibrată.
Nu e un secret pentru nimeni fapul că o mulțime de persoane apreciază gustul alimentelor prăjite, însă acestea tind să fie bogate în calorii și grăsimi trans, astfel încât consumul lor în cantități mari poate afecta negativ sănătatea.
Alimentele prăjite pot conține acrilamidă nocivă
Acrilamida este o substanță toxică care se poate forma în alimente în timpul gătitului la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, prăjirea sau coacerea. Aceasta se formează printr-o reacție chimică între zaharuri și un aminoacid numit asparagină.
Alimentele bogate în amidon, cum ar fi produsele din cartofi prăjiți și produsele de patiserie, au de obicei concentrații mai mari de acrilamidă.
O analiză a constatat o asociere modestă între acrilamida din alimentație la om și cancerul renal, endometrial și ovarian. Alte studii indică faptul că acrilamida din alimentație la om nu este legată de riscul niciunui tip comun de cancer, scrie healthline.com.
Citește și: Ostropel de pui după rețeta lui chef Horia Manea. Preparatul este delicios