Cum faci cartofi prăjiți crocanți și aromați cu vin. Trucul care te ajută să îi prepari în 10 minute

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 03.03.2025 la 22:17
Actualizat pe 03.03.2025 la 22:17
Cartofii prăjiți sunt un preparat clasic, dar cu un mic truc, îi poți transforma într-o delicatesă crocantă și plină de arome. Dacă vrei să impresionezi pe toată lumea cu un gust deosebit, rețeta de cartofi prăjiți aromatizați cu vin este perfectă.
- Cartofi prăjiți aromatizați cu vin
- Cum să obții gustul perfect în 10 minute
Rețeta de cartofi prăjiți cu vin a unui cunoscut chef îți va oferi cartofi aurii, gătiți impecabil, aruncați într-o reducție de sosuri apetisantă.
Măiestria rețetei constă în fierberea delicată a cartofilor „până când se desprind din vârful cuțitului” și apoi lăsarea lor „să se usuce la aburi cu un prosop de ceai” timp de 10-15 minute pentru a obține textura și mușcătura perfectă.
Cum faci cartofi prăjiți crocanți și aromați cu vin
Ingrediente:
- 800 g cartofi, curățați de coajă și tăiați în patru
- Un cub de bulion de legume
- 100 ml ulei neutru
- 200 ml vin alb
- Trei căței de usturoi, tăiați mărunt
- 50 g unt, tăiat cubulețe
- Două crenguțe de rozmarin, frunze tocate mărunt
- Două crenguțe de cimbru, frunze tocate mărunt
- Sare și piper negru
Mod de preparare:
1. Într-o cratiță cu apă rece condimentată cu un strop de sare, sfărâmați cubul de bulion de legume și puneți cartofii. Apoi, luați cratița și puneți-o pe foc mare, aducând apa la punctul de fierbere. Reduceți apoi focul și lăsați cartofii să fiarbă ușor timp de 10-15 minute - până când se desprind de vârful unui cuțit. Apoi, scurgeți cartofii într-o strecurătoare.
2. Așezați cartofii care sunt în strecurătoare deasupra cratiței pe plita oprită, apoi acoperiți-i cu un prosop de ceai și lăsați-i să se usuce la aburi timp de 10-15 minute.
3. Încălziți cuptorul la 220C și turnați uleiul pe o tavă de copt. Apoi, introduceți tava în cuptor pentru a încălzi.
4. După ce cartofii s-au uscat la abur, puneți-i ușor în tava de copt cu uleiul încins. Introduceți cartofii în cuptor timp de 20 de minute, apoi scoateți-i. Setați cuptorul la 180°C și amestecați rapid cartofii, apoi dați-i din nou la cuptor pentru încă 30 de minute sau până când sunt aurii și crocanți.
5. În ultimele 15 minute de prăjire, pregătiți reducerea. Într-o tigaie mare, cu laturi înalte sau într-o tigaie de sauté, combinați vinul și usturoiul. Aduceți amestecul lichid la fierbere rapidă, la foc mare, și reduceți-l la jumătate. Apoi, reduceți ușor focul și încorporați treptat untul luxuriant și ierburile tocate, creând un sos neted și catifelat.
6. Odată ce cartofii sunt crocanți, aurii și gătiți bine pregătește-te să îi scoți din cuptor. Amestecați-i și acoperiți-i bine, adăugând o ultimă notă de asezonare cu sare și piper negru.