Astăzi este „Blue monday”, cea mai tristă zi din an. Motivul pentru care oamenii sunt mai abătuți și mai triști
Publicat pe 15.01.2024 la 11:36 Actualizat pe 15.01.2024 la 11:36
Astăzi este „Blue monday”, cea mai tristă zi din an. Există un motiv pentru care oamenii sunt mai abătuți și mai triști în zilele de luni. Iată ce a spus psihologul Irina Ioana despre acest fenomen!
- „Blue monday”, cea mai tristă zi din an
- De ce persoanele sunt mai abătute și mai triste
În această zi, cunoscută sub numele de „Blue Monday”, adesea considerată cea mai deprimantă zi a anului, pentru Antena 3 CNN, psihologul Irina Ioana a abordat subiectul tristeții specifice lunii ianuarie și a oferit sfaturi pentru menținerea unei stări de bine.
Astăzi este „Blue monday”, cea mai tristă zi din an
Psihologul Irina Ioana a transmis că acest fenomen este un mare fake news, iar conceptul a fost creat ca o strategie de marketing acum aproximativ 20 de ani. O agenție de turism britanică a conceput ideea în luna ianuarie, considerând că, după toate cheltuielile din decembrie, ar fi benefic pentru oameni să aloce mai mulți bani pentru o vacanță.
Cu sprijinul unui psiholog, aceștia au elaborat o formulă care includea factori precum condițiile meteorologice, lipsa generală de entuziasm specifică zilelor de iarnă și cheltuielile semnificative din luna decembrie. Această formulă a condus la concluzia că a treia zi de luni din luna ianuarie ar fi cea mai tristă zi a anului. Chiar dacă această strategie a avut un succes temporar, crescând vânzările de vacanțe, este important de înțeles că a fost concepută în scopuri de marketing.
Experiența unei vacanțe aduce o stare de bine, însă un motiv care face această perioadă nu tocmai confortabilă pentru a planifica o astfel de evadare este reprezentat de cheltuielile considerabile acumulate pe tot parcursul lunii decembrie. Această perioadă nu se rezumă doar la câteva zile, ci cuprinde aproape întreaga lună.
În plus, decembrie este cunoscută și ca luna cadourilor. Pe lângă festinurile abundente, mult mai bogate decât de obicei, există și o multitudine de atenții pe care dorim să le oferim cu drag sau din obligație celor din jur. Prin urmare, cheltuielile cresc semnificativ, ceea ce devine unul dintre factorii generatori de anxietate pentru luna ianuarie.
Ce activități îți pot îmbunătăți ziua
Următoarele activități îți pot îmbunătăți ziua:
-exerciții fizice regulate;
-dieta echilibrată și o hidratare corespunzătoare;
-somn suficient:
-relații sociale și comunicarea;
-implicarea în activități plăcute;
-jurnal al recunoștințe.
De asemenea, următoarele sfaturi te vor face să ajuți o persoană care este deprimată:
-stai de vorbă cu acea persoană;
-încurajeaz-o să continue activitățile pe care le face de obicei;
-încearcă sa afli dacă persoana în cauza consumă alcool sau substanțe interzise;
-încurajeaz-o să se odihnească și să mănânce sănătos;
-andeamn-o să apeleze la ajutor de specialitate;
-asigur-o că este o etapă trecătoare și își va reveni.
Desigur, deși „Blue monday” nu are o bază științifică demonstrată, există variații sezoniere în ceea ce privește sănătatea mentală. Unii oameni pot experimenta tulburarea afectivă sezonieră sau simptome de depresie episodică.
Fototerapia a prezentat rezultate încurajatoare în tratarea acestor afecțiuni sezoniere, iar o alimentație diversificată, însoțită de suplimentarea cu vitamina D, poate reprezenta o strategie utilă în combaterea depresiei episodice.