Curcuma și turmericul - Ce sunt și ce beneficii oferă consumul acestora?
Publicat pe 25.06.2019 la 18:18 Actualizat pe 25.06.2019 la 18:20
Atunci când ești în bucătărie, încerci să pregătești cele mai gustoase preparate, cu ajutorul condimentelor preferate. Printre acestea se numără curcuma și turmericul, plante originare din partea de sud a Asiei, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Atunci când ești în bucătărie, încerci să pregătești cele mai gustoase preparate, cu ajutorul condimentelor preferate. Printre acestea se numără curcuma și turmericul, plante originare din partea de sud a Asiei, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Aceste plante se pot găsi atât în pudrele pe care disponibile în magazinele specializate, cât si în compoziția unor suplimente alimentare, precum noul Curcumin 95 plus, într-o concentrație mult mare decât cea aferentă pudrelor. Află care este diferența dintre curcumin și turmeric și ce beneficii oferă consumul acestora, pe termen lung, din articolul pe care l-am pregătit pentru tine.
Ce sunt curcuma și turmericul?
Curcuma este o plantă înrudită cu ghimbirul, din care fac parte aproximativ 100 de specii de plante perene. Originară din sudul Asiei și din Nordul Australiei, curcuma a fost folosită îndeosebi în India, datorită multiplelor sale beneficii și efecte terapeutice.
Pentru a recunoaște curcuma, trebuie să te uiți la frunzele lungi, într-o nuanță deschisă de verde, florile sale fiind diferite, în funcție de fiecare specie. Toate aceste plante se înmulțesc doar prin replantarea rădăcinii.
Turmericul sau curcuma longa reprezintă una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut și cu denumirea de șofran indian. Unul dintre motivele pentru care există această asociere între cei doi termeni este legat de etimologia cuvântului, întrucât în sanscrită, kunkuma era folosit pentru a defini turmericul.
Din rădăcina acestei plante se obține condimentul turmeric și extractul cu uz medicinal numit curcumină, care oferă numeroase efecte benefice.
Beneficiile turmericului pentru sănătate
După efectuarea numeroaselor studii, turmericul a fost declarat sigur pentru consum, mai ales datorită faptului că nu înregistrează efecte secundare, atunci când este consumat conform indicațiilor.
Printre proprietățile turmericului se numără efectul său antiinflamator, stimularea sistemului imunitar, regenerarea celulelor hepatice și îmbunătățirea metabolismului. Turmericul are rolul de a proteja creierul, crescând nivelul factorului neurotrofic derivat din creier. Acest lucru stimulează întârzierea sau chiar inversarea unor afecțiuni cognitive, fapt care îmbunătățește capacitatea de învățare și memorare.
În plus, turmericul este un puternic antioxidant, care poate proteja celulele nervoase de acțiunea negativă adusă de radicalii liberi. Curcumina poate acționa și ca un antiinflamator, îndepărtând orice tip de inflamație, îndeosebi pe cele aferente bolilor acute, precum pancreatita sau artrita.
S-a dovedit faptul că turmericul reduce nivelul colesterolului nociv pentru sănătate, prevenind coagularea sângelui și îmbunătățind sănătatea inimii, prin eliminarea plăcilor din artere. Consumul de turmeric reprezintă un ajutor de nădejde și în tratarea altor inflamații, precum cele osteoarticulare, ameliorând durerile, fără efecte secundare.
Valorile nutriționale ale turmericului
Turmericul oferă un aport caloric de 312 kcal/100g, 12.85 g de apă, 67.14 g de carbohidrați, 22 g de fibre, fructoză, glucoză, lipide și proteine. Totodată, turmericul conține și numeroase vitamine, benefice pentru buna funcționare a organismului, precum vitamina B1, B2, B5, B6, vitamina E, vitamina K sau vitamina C. N
Nici mineralele nu lipsesc din compoziția turmericului, acesta conținând calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu și zinc. Lipidele și aminoacizii, care au rol în repararea și creșterea masei musculare, a funcționarii sistemului imunitar și a creșterii rezistenței corpului la efort prelungit, vin în completarea listei de compuși benefici, aflați în compoziția turmericului.
Dozele recomandate pentru consum
În bucătărie, turmericul poate fi folosit ca un condiment pudră, pentru a da gust diverselor preparate. În plus, acest condiment poate fi consumat și sub formă de ceai sau lapte, cunoscut drept Manjal Pal. Pe piață, vei găsi și suplimentare alimentare pe bază de turmeric, care conțin o substanță activă de curcumină, sub formă de tinctură sau capsule. Acestea au o concentrație optimă și sunt ușor de asimilat de către organism.
Nu în ultimul rând, turmericul poate fi administrat atât pe cale orală, cât și local, pentru a trata anumite afecțiuni ale pielii. În combinație cu uleiul de cocos, turmericul se poate folosi ca tratament eficient pentru albirea dinților și pentru alte afecțiuni dentare, precum parodontoza.
Consumul zilnic de turmeric este indicat în următoarele cantități:
Ceaiul - o linguriță de pudră pentru o cană cu apă, de două ori pe zi;
Pudra de turmeric - o jumătate de linguriță, de 2-3 ori pe zi, amestecată cu suc de fructe si legume;
Pulberea din rădăcină de turmeric - 1g, de 2 ori pe zi;
Tinctura - aproximativ 20 de picături diluate in apă, sub forma a 4 doze separate.
Pentru menținerea sănătății, se recomandă consumul de turmeric și curcumină, atât în bucătărie, pentru gătit, cât și ca supliment alimentar, cu numeroase beneficii pentru sistemul imunitar.