Beneficiile ascunse ale ceaiului de gutui. Sfaturi simple pentru a-l include în dieta ta
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.10.2023 la 10:04
Actualizat pe 29.10.2023 la 10:04
De-a lungul timpului, toate părțile componente ale unei gutui au fost folosite în scopuri terapeutice: frunzele, fructele, sâmburii, cotorul fructului și chiar scoarța de pe crenguțele tinere ale gutuiului. Potrivit specialiștilor, aceste fructe aduc beneficii sănătăţii dacă sunt consumate ca atare, sub formă de remedii naturiste, fie folosite la prepararea deserturilor.
- Gutuiul este un fruct străvechi originar din diferite părți ale Asiei și ale Mediteranei
- Ce beneficii are ceaiul de gutui
- Sfaturi simple pentru a-l include în dieta ta
Despre gutui știm că este un fruct străvechi originar din diferite părți ale Asiei și ale Mediteranei. Cultivarea sa poate fi urmărită încă din Grecia antică și Roma, unde a servit ca simbol al iubirii și fertilității. Deși mult mai puțin frecvente astăzi, gutuile sunt rude apropiate ale fructelor populare precum merele și perele. De asemenea, gutuile au fost folosite în medicina populară de zeci de ani, dar cercetările științifice privind beneficiile lor sunt încă în stadii incipiente.
Beneficiile ascunse ale ceaiului de gutui
Gutuile conțin fibre și câteva vitamine și minerale esențiale, făcându-le un adaos nutritiv pentru aproape orice dietă. Acest fruct furnizează cantități moderate de vitamina C și cupru, plus cantități mici de vitamine B, fier, potasiu și magneziu. Deși nu este extraordinar de bogat în niciun compus specific, gutuile oferă o gamă largă de nutrienți pentru foarte puține calorii, scrie healthline.com.
Multe dintre beneficiile asociate cu gutuile pot fi atribuite aportului bogat de antioxidanți a fructelor. Antioxidanții reduc stresul metabolic, scad inflamația și protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, care sunt molecule instabile. Unele cercetări sugerează că unii antioxidanți din gutui, inclusiv flavonoli precum quercetina și kaempferol, reduc inflamația și protejează împotriva bolilor cronice precum bolile de inimă.
Sub formă de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau lichior medicinal, gutuile au grijă de sănătatea digestivă, de problemele respiratorii, dar şi de arsuri sau eczeme. Potirivt unor studii japoneze, gutuile un rol important în cazurile de hepatită. Ceaiul de gutui tratează hipertensiunea arterială și reglează glicemia. De asemenea, este un remediu excelent pentru răceli, gripe și infecții gastro-intestinale.
Cum să introduci gutuile în alimentația ta
Spre deosebire de fructele mai populare, gutuile sunt rareori consumate crude. Majoritatea iubitorilor de gutui sunt de acord că sunt bune gătite sau sub formă de cai. Dupa ce feliem o gutuie, o punem într-o oală cu apă și puțin zahăr, lăsând să fiarbă până se înmoaie pulpa. De asemenea, puteți experimenta și adăugarea de condimente precum vanilie, scorțișoară, ghimbir și anason stelat.
Puteți mânca gutui gătite singure, sau le puteți pregăti cu fulgi de ovăz sau iaurt. De asemenea, sunt delicioase și la tartele și plăcintele cu fructe.
Citește și: Cât zahăr se pune la dulceața de gutui. Rețeta corectă pentru o dulceață delicioasă