Bijuteria ascunsă a Italiei medievale. Orașul pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ai planuri de vacanță

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 01.07.2025 la 14:02
Actualizat pe 01.07.2025 la 14:02
Turiștii care ajung să viziteze Italia optează pentru orașele cunoscute și aglomerate, precum Milano, Roma sau Veneția. Mai există, încă, locuri mai puțin cunoscute, unde turismul nu este la fel de intens și vei putea admira, în tihnă, clădirile cu arhitectura impresionantă sau peisajele superbe.

Bologna este un oraș plin de istorie
pexels
- Bijuteria ascunsă a Italiei medievale
- Orașul pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ai planuri de vacanță
Cei mai mulți turiști care vizitează Italia aleg orașele faimoase precum Veneția, Roma, Florența sau Milano, dar peninsula ascunde multe „bijuterii arhitecturale” care sunt la fel de fascinante. Destinația de mai jos te va transpune într-un loc prin de istorie, unde arta se îmbină cu gastronomia locală delicioasă.
De ce să vizitezi Bologna
Bologna este un oraș vibrant, cu o istorie bogată, gastronomie excepțională și un farmec aparte, nealterat de aglomerația turistică. Locul este cunoscut pentru porticurile sale lungi, clădirile din cărămidă roșie și atmosfera sa autentică. Nu este copleșit de mulțimile de turiști, ceea ce îți permite să-l explorezi pe îndelete.
Este și un paradis culinar: aici s-au născut faimoasele tagliatelle al ragù (cunoscute greșit în afară sub numele de „spaghetti bolognese”), mortadella originală și multe alte delicii italiene.
Există numeroase atracții deosebite pe care le poți vizita în Bologna. În inima orașului,în Piazza Maggiore, unde se află Basilica San Petronio, una dintre cele mai mari biserici din lume, și Palatul Comunale.
Cele două turnuri Torre degli Asinelli și Torre Garisenda reprezintă simboluri ale orașului. Dacă urci cele peste 400 de trepte ale turnului Asinelli, vei fi răsplătit cu o panoramă spectaculoasă asupra orașului.
Universitatea din Bologna este cea mai veche universitate din Europa (fondată în 1088), care dă orașului o atmosferă tânără și efervescentă.
Catedrala San Pietro, cu o arhitectură impresionantă și o istorie care se întinde pe secole.
Santuariul Madonna di San Luca, situat pe un deal deasupra orașului, la capătul celui mai lung portic din lume (aprox. 4 km de arcadă continuă).
Cum poți ajunge în Bologna din România
Din România, poți ajunge foarte ușor în Bologna:
Cu avionul: Există zboruri directe din București, Cluj-Napoca și Timișoara către Aeroportul Guglielmo Marconi din Bologna. Zborul durează aproximativ 2 ore.
Cu mașina: Dacă preferi un o călătorie cu mașina, drumul din vestul României până în Bologna durează în jur de 12–14 ore, trecând prin Ungaria, Slovenia și nordul Italiei.
Cu trenul/autocarul: Deși mai lung și mai puțin comod, poți opta pentru autocar sau o combinație de trenuri europene dacă vrei o aventură pe îndelete.