Cafeaua decofeinizată conține, de fapt, cofeină? Care este adevărul
Publicat pe 16.08.2022 la 09:29 Actualizat pe 16.08.2022 la 09:29
Vrei să nu mai consumi cofeină așa că te-ai decis să bei cafea decofeinizată? Ei bine, știai că există unele zvonuri care spun că aceasta conține, de fapt, cofeină? Care este adevărul? Ce s-a aflat.
- Conține sau nu cofeină cafeaua decafeinizată
- Ce s-a aflat
Multe persoane renunță la cafeaua normală pentru cea decofeinizată din dorința de a nu mai consuma cofeină. Cu toate astea, unele zvonuri spun că și aceasta conține. Care este, de fapt, adevărul.
Conține sau nu cofeină cafeaua decafeinizată
Chiar dacă probabil ți se pare greu de crezut, cafeaua decofeinizată conține, de fapt, cofeină. Potrivit unui studiu, aceasta are doar aproximativ 2 mg de cofeină pe ceașcă. S-a ajuns la această concluzie doarece boabele de cafea verzi și neprăjite sunt înmuiate într-un lichid, iar cofeina nu poate fi îndepărată în acest fel. O ceașcă normală conține, de obicei, 95 mg.
Potrivit Administrației SUA pentru alimente și medicamente, cafeaua decofeinizată poate avea până la 3% din conținutul de cofeină. Multe persoane aleg să o consume pentru a reduce aportul de cofeină din motive de sănătate, dar iată că realitatea este alta.
Cu atât mai mult, unele persoane aleg cafeaua decofeinizată atunci când își doresc să o consume seara, fără a avea probleme cu insomnia apoi. Cu toate astea, aceasta conține, de fapt, o cantitate de cofeină care te poate ține treaz toată noaptea, în funcție de câtă ai băut.
De ce nu e bine să bei cafea atunci când este caniculă
Știai că nu este bine să bei cafea atunci când este caniculă. Aceasta este nocivă atunci când este consumată într-un moment nepotrivit. Potrivit medicului Dragoș Toader, oamenii trebuie să consume cafea naturală și să evite formulele instant, pentru ca aceasta să fie benefică pentru sănătate.
„Atunci produce tahicardie, adică creşte pulsul, pulsul crescut duce la hipertensiune arterială, loveşte în vase şi oricând poţi să faci infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Adică modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase. Dacă ştii s-o consumi, cafeaua, ca şi vinul, de altfel, are o serie întreagă de efecte benefice“, a mărturisit Dragoș Toader.
Cei mai afectați de consumul nepotrivit de cafea sunt tinerii și adulții. Persoanele mai în vârstă ar reacționa diferit, pentru că inima lor este adaptată la probleme de acest fel.
Citește și: Efectele cafelei asupra rinichilor. Dacă o consumi constant te poate feri de insuficiența renală acută