Cafeaua pe cale de dispariție! Avertismentele specialiștilor
Publicat pe 11.08.2020 la 20:36 Actualizat pe 11.08.2020 la 20:38
Ne face diminețile mai frumoase și este, probabil, una dintre cele mai apreciate băuturi din întreaga lume. Cafeaua ar putea deveni istorie, peste câteva zeci de ani. Specialiștii au venit cu explicația.
- Cafeaua ar putea dispărea până în anul 2050.
- Speciile de cafea cunoscute astăzi, în mare pericol!
- Ce spun ecologiștii?
Ajută imunitatea, reduce probabilitatea de cancer, diabet și o serie de alte boli și poate chiar să crească durata de viață. Din păcate, este posibil să nu ne mai bucurăm, prea mult de beneficiile sau de plăcerea savurării cafelei!
Potrivit ecologiștilor, există șanse mari ca în 20 sau 30 de ani, soiurile de cafea cu care astăzi suntem obișnuiți să nu mai existe. Acestea vor fi înlocuite de subtitute de cafea sau de hibrizi, care doar să semene cu băutura de care ne bucurăm în prezent.
Problema o reprezintă ritmul accelerat al schimbărilor climatice, scrie inc.com. Cultivarea cu succes a cafelei, trebuie să urmeze trei pași:
1) un climat tropical cald și puternic stabil, cu creșteri care mențin temperatura aerului între 64 și 70 de grade Fahrenheit
2) sol bogat, plin de nutrienți naturali care s-au dezvoltat de-a lungul mileniilor
3) un mediu ecologic divers asta este rezistent la dăunători.
Aproape toată cafeaua cultivată în prezent în lume este specia Arabica sau Robusta; ambele sunt afectate nu doar de încălzirea globală, ci de instabilitatea vremii generată de încălzirea climatică.
Cafeaua este o cultură atât de fragilă, încât poate fi cultivată doar în apropiere de ecuator. Pur și simplu nu va crește nicăieri altundeva. Schimbările climatice creează, de asemenea și alte probleme asupra mediului: paraziți, dăunători și boli ale plantelor. Toate acestea duc la fragilitatea culturii de cafea.
Cele două specii de cafea menţionate există doar în Etiopia, o ţară unde schimbarea climatică este deja prezentă.
S-ar putea, ca în viitor să fie create noi specii: rezistente la putregai și la dăunători, dar care foarte probabil, nu ar păstra gustul cafelei de astăzi. Așa s-ar fi întâmplat și cu culturile de banane, care în ziua de astăzi, seamănă fizic cu originalul, dar nu au gust.
Ce este de făcut? Să ne savurăm cafeaua cu multă plăcere, cât timp mai putem. De asemenea, am putea contribui prin nu mai face lucruri care accelerează încălzirea climatică.
CITEȘTE ȘI: Cum pregătești cea mai bună cafea. Află secretele pas cu pas