Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 01.05.2024 la 14:40
Actualizat pe 01.05.2024 la 14:40
După Paște, urmează încă o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. Înălțarea Domnului are o semnificație deosebită și se sărbătorește la 40 de zile după Paște, în fiecare an. Iată în ce zi va avea loc în anul 2024 și ce tradiții și obiceiuri au loc atunci.
- În ce zi se sărbătorește Înălțarea Domnului
- Ce tradiții și obiceiuri au loc atunci
Această perioadă din an este plină cu sărbători importante pentru creștini. Înălțarea Domnului urmează la puțin peste o lună după Paște, dar data în care se sărbătorește diferă de la an la an, în funcție de ziua în care pică Paștele. Așadar, și anul acesta va avea loc într-o dată diferită, calculată la 40 de zile.
Când pică Înălțarea Domnului în 2024
Înălțarea Domnului are loc, în acest an, în data de 13 iunie 2024. Data în care se sărbătorește este calculată la 40 de zile din ziua în care are loc Învierea. Este cunoscută și după numele de Ispas și are o semnificație foarte importantă pentru creștini.
Această sărbătoare este la fel de nimportantă precum Paștele, astfel că toți credincioșii se pregătesc corespunzător. Oamenii merg la biserică și participă la slujbă specială pentru această zi. Înălțarea Domnului reprezintă încrederea pe care creștinii o au în divinitate.
Dincolo de numele de Ispas, Înălțarea Domnului se mai găsește și după denumirea de Joia Iepelor. Are această denumire pentru că se spune că Ispas a luat parte la momentul în care a avut loc Înălțarea Domnului. La acest moment ae spune că ar mai fi luat parte și cei trei apostoli.
Înăltarea este sărbătorită la 40 de zile după Paște
Data în care se sărbătorește Înălțarea Domnului are o metodă simplă de calculare, respectiv 40 de zile de la ziua în care a avut loc Învierea Domnului, în fiecare am, indiferent de dată.
Aceasta sărbătoare este foarte importantă și are o mulțime de tradiții și obiceiuri. Se spune că Ispas, care a fost prezent la Înălțarea Domnului, era mereu vesel, astfel că li se recomandă creștinilor să aibă aceeași stare de spirit în acea zi și să uite de probleme.
De asemenea, se spune despre oamenii care mor în ziua în care are loc această sărbătoare că ajung direct în cer, pentru că cerurile sunt deschise la fel ca în ziua de Paște.
În ziua Înălțării Domnului se sfințesc și plantele vindecătoare și considerate importante pentru leacurile băbești, cum ar fi leușteanul.