Când sunt Moșii de vară în 2025. Ce se dă de pomană

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 06.05.2025 la 18:43
Actualizat pe 06.05.2025 la 18:43
Moșii de vară sunt o sărbătoare importantă pentru toți creștinii din România. Este tradițională și are loc în fiecare an, însă în date diferite. Există mai multe tradiții de care creștinii țin cont în această zi. Iată sunt moșii de vară 2025.
- Ce semnifică moșii de vară 2025
- Ce tradiții au loc în această zi
Moșii de vară sunt o sărbătoare foarte importantă pentru români. Aceasta are loc în fiecare an, însă într-o dată diferită. Românii se pregătesc pentru moșii de vară din 2025, cu tradiții și obiceiuri tradiționale.
Când sunt Moșii de vară în 2025, potrivit calendarului creștin ortodox
Moșii de vară sunt numiți și Sâmbăta Morților și au loc, în anul 2025, în data de 7 iunie, conform calendarului creștin ortodox. Această sărbătoare are loc la începutul fiecărui anotimp, începând cu moșii de iarnă, până la moșii de toamnă, care se sărbătoresc, în general, în luna noiembrie.
Semnificația Moșilor de vară
Moșii de vară semnifică pomenirea morților, a oamenilor dragi care au trecut în neființă. Din acest motiv, această sărbătoare, dedicată lor, este numită și ”Sâmbăta Morților”. Această sărbătoare se bazează pe crezul conform căruia și sufletele persoanelor decedate se întorc Pământ pentru a primi pomană. Așadar, această sărbătoare le este dedicată lor.
Ce se dă de pomană de Moșii de vară
Moșii de vară au mai multe tradiții. Cea mai importantă dintre ele este oferirea unor obiecte de pomană. Se dau de pomană colaci, diferite preparate tradiționale, colivă, vin, lumânări, sarmale, pilaf, mere, vase de lut, vase de ceramică, prosoape sau pahare.
Alte tradiții: participarea la slujbele specifice de la biserică, aprinderea de lumânări la cimitir și pomenirea celor decedați, iar în Muntenia și Oltenia se practică dansul călușarilor.