Care e singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt“. Dacă îl știai, ai fi fost mereu câștigător la Fazan
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 30.01.2023 la 23:06
Actualizat pe 30.01.2023 la 23:06
Cu toții am jucat, la un moment dat în viață „Fazan“. Celebrul joc este unul foarte cunoscut la noi în țară, și este extrem de distractiv, mai ales pentru cei mici, dar și pentru cei mari și chiar pentru adulți. Ajută la dezvoltarea limbajului, memoriei, atenţiei, dar şi imaginaţiei și este ideal pentru grupuri, de exemplu în excursii, în timpul călătoriei cu autocarul şi nu numai.Care e singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt“. Dacă îl știai, ai fi fost mereu câștigător.
- Cuvântul din limba română care începe cu „nt“
- Dacă îl știai, ai fi fost mereu câștigător la Fazan
Celebrul joc „Fazan“ era unul extrem de distractiv în copilărie, iar regulile sunt foarte simple: cei care îl joacă trebuie să găsească un nou cuvânt pornind de la ultimele două litere din cel spus de jucătorul precedent (exemplu: mare– ressaurant). De cele mai multe ori, cuvântul folosit de jucători pentru a câștiga, blocându-l pe adeversar, se termina cu „nt“, ca și în exemplul de mai sus. Ei bine, această problemă poate fi considerată rezolvată, și asta pentru că există un cuvânt în limba română care începe cu „nt“.
Cuvântul din limba română care începe cu „nt“
Există un cuvânt din limba română care începe cu grupul de litere "nt" și, imediat ce îl vei afla, nu vei mai fi învins atunci când joci celebrul „Fazan“. Este vorba despre cuvântul "ntur", care este o interjecție. Potrivit dexonline.ro, „ntur“ este onomatopee și imită trilurile turturicii: „ntur! interj. (reg.) cuvânt care imită trilurile turturicii“.
Cum se joacă Fazan
La început unul dintre jucători spune în gând alfabetul.
Cel care urmează spune “STOP” şi litera la care ajunsese cel cu alfabetul este litera cu care va începe primul cuvânt.
Jucătorul care a spus stop spune primul cuvântul, iar următorul participant trebuie să formeze un altul, care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului dat înaintea lui.
Nu sunt acceptate substantive proprii sau la forma plural.
De exemplu: c – cazac – acţiune – neant
Când un jucător este blocat sau nu mai găseşte un cuvânt, devine F.La fiecare blocaj nou, jucătorul mai primeşte o literă : A-Z-A-N. Când a format cuvântul FAZAN, iese din joc.
Ultimul rămas în joc câştigă.
Variantă
Există variantă în care cel care trebuie să spună un cuvânt să folosească ultima silabă din cuvântul precedent, nu doar ultimele doua litere.
Când un jucător este blocat sau nu mai găseşte un cuvânt, devine F şi stă o tură.
Care sunt cuvintele cel mai greu de pronunţat din limba română?
Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice și, printre limbile romanice, este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei.
Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Vorbim despre "Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza" - este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
Un alt cuvânt greu de pronunțat are 36 de litere și este DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZĂ - reprezintă o enzimă care catalizează reacţia de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat.
ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITĂ - este un cuvânt format din 32 de litere - reprezintă o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, furnicături sau senzaţie de ameţeală.
Citește și: ”Merită” sau ”Se merită”? Greșeala gramaticală pe care o fac mulți români. Care este forma corectă