”Merită” sau ”Se merită”? Greșeala gramaticală pe care o fac mulți români. Care este forma corectă
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 11.08.2022 la 17:24
Actualizat pe 11.08.2022 la 17:24
Construcţia „nu se merită” este una dintre cele mai întâlnite greşeli în limba română. Dacă ai auzit în trafic, la birou, la cină, următoarele construții:”subiectul merită discutat” sau ”vestea merită anunțată”, ori ”se merită banii”, să știi că toate acestea sunt greșite. Iată care este forma corectă!
- Care este forma corectă
- Greșeala frecventă în limba română
- De ce se utilizează această formă
“A merita” nu este un verb reflexiv, așadar nu există nicio situație în care să obținem forma “se merită”. Verbul „a merita” provine din termenul francez „mériter” şi are sensul de a fi vrednic de răsplată sau de pedeapsă, după caz.
”Merită” sau ”Se merită”?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli în limba română. Mulți folosesc forma greșită și pentru mulți forma corectă poate suna ciudat. Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, verbul „a merita” este un verb tranzitiv.
Forma corectă: A merita
Forma greşită: A se merita
Bineînțeles, ca în multe alte cazuri, există și o excepție de la regulă. Singurul caz în care avem voie să folosim “se merită” este acela în care “se” are funcția pronominală, de exemplu “se merită unul pe altul“.
Alte greșeli frecvente în limba română:
- Mi-ar place” în loc de “mi-ar plăcea”
- Datorită“ vs „din cauza“
- Virgula dintre subiect și predicat
- Copii/Copiii
- „Așază” vs „așează”
De ce este important să scrii și să vorbești corect gramatical în limba română?! În primul rând, scrisul și vorbirea corecte arată gradul de cultură al fiecărei persoane. Așadar, exprimarea corectă poate fi mai mult decât o oglindă a sinelui.
Citește și: Gramatica face diferenţa! Cum a reuşit o tânără să scape de amenda poliţiştilor