Care este diferența dintre tocătorul din lemn și cel din plastic. Gospodinele trebuie să știe pentru sănătatea lor
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 16.04.2023 la 21:57
Actualizat pe 16.04.2023 la 21:57
Tocătorul este nelipsit dintr-o bucătărie, dar materialul este extrem de important. În comerț le găsim fabricate din lemn sau plastic, iar ele pot prezenta atât avantaje, cât și dezavantaje.
- Care este diferența dintre tocătorul din lemn și cel din plastic
- Gospodinele trebuie să știe pentru sănătatea lor
Tocătorul este nelipsit din orice bucătărie, fiind util și practic. Dacă te-ai întrebat care este mai igienic între cel din lemn sau plastic, răspunsul îl vei găsi mai jos.
Diferența dintre tocătorul de lemn și cel din plastic
Tocătorul este mereu folosit pentru a tăia diverse alimente și a le pregăti. Indiferent că vorbim de carne sau de legume, el este mereu la îndemână. Se fabrică din mai multe materiale, cele mai des întâlnite sunt din lemn sau plastic, dar nu știm care ar putea fi mai sănătos pentru noi.
Amândouă sunt la fel de practice și au aceleași forme, dar, totuși, ajungem la întrebarea simplă, care este mai igienic. Materialele au avantaje și dezavantaje în ceea ce privește folosirea lor.
Calitatea tocătoarelor din lemn depind de tipul folosit pentru prelucrare. Cel de fac este comun în bucătăriile franceze, fiind solid, dar se poate deforma de la apă. Lemnul exotic este mult mai rezistent și nu va mucegăi prea rapid, iar bambusul, deși este mai ecologic, poate lăsa așchii.
Cele fabricate din plastic, din PVC, sunt rezistente, dar există problema de a pierde fibre care pot ajunge în alimentele pe care le preparăm. Se poate găsi, HDPE (polietilenă de înaltă densitate), care ese neporos și foarte rigid, fiind o alternativă bună pentru tocător.
Ce material este mai sănătos
Legislația europeană sfătuiește folosirea lemnului ca fiind mai sănătos. Motivul este că plasticul dețin mai mulți compuși chimici, cum ar fi plumbul, cadminul sau ftalați și pot ajunge pe alimentele pe care le consumăm. Totodată, puteți găsi și DEHA, el favorizează apariția cancerului și poate afecta mai multe organe, precum ficat splină sau rinichi.
După ce intră în contact cu apa, se pot găsi mai multe bacterii pe suprafața tocătoarelor. În timp ce microbii nu rezistă mai mult de câteva ore pe suprafața din lemn, pe cel din plastic au început să se dezvolte și s-au înmulțit.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă pui amidon amestecat cu apă în uleiul încins. Trucul pe care puțini îl știu