Care este diferența dintre zahărul alb și cel brun. Când se recomandă fiecare tip
Publicat pe 04.05.2023 la 15:44 Actualizat pe 04.05.2023 la 15:45
Există mai multe tipuri de zahăr, însă toate au în comun un lucru, și anume faptul că se folosesc în compoziția preparatelor. Mai mult decât atât, zahărul brun, zahărul tos și cel pudră tot zahăr ar trebui să fie inclus în dieta noastră zilnică, însă moderat. Totuși, între acestea există câteva diferențe pe care cu toții trebuie să le cunoaștem.
- Care este diferența dintre zahărul alb și zahărul brun
- Când se recomandă fiecare tip
Zahărul este unul dintre cele mai consumate alimente, alături de sare. Acest produs, obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr are un conținut ridicat de zaharoză.
Zahărul este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și pe bază de conservant.
Există o mulțime de tipuri de zahăr. Cu toate acestea, ele se împart în două mari categorii, și anume zahăr brun și zahăr alb.
Ce este zaharul alb
Zahărul alb este zahărul tos. Acesta este măcinat în cristale mai mici. Acest tip de zahăr se mai numește și zahăr superfin, acest lucru pentru că el se dizolvă mai ușor, făcându-l perfect pentru rețetele de gătit.
Este posibil ca în cele mai multe rețete să puteți înlocui zahărul tos cu zahărul granulat și invers. Însă, trebuie să știți că o cană de zahăr granulat nu este egală cu o ceașcă de zahăr tos, însă diferența este aproape nesemnificativă.
Cum se obține zahărul brun
Acest zahărul brun se obține prin adăugarea de melasa la zahărul alb rafinat. Acest proces îi dă o culoare mai închisa și furnizează o cantitate mică de vitamine și minerale.
Totuși, un lucru de luat în considerare este faptul că acest tip de zahăr este mai puțin scăzut în calorii și carbohidrați decât zahărul alb.
Încă un lucru de știu este și faptul că zahărul brun conține mai mult calciu, fier și potasiu, cu toate că nivelul acestor nutrienți gasiți într-o porție este nesemnificativ. În comparație cu zahărul brun, cel alb este puțin mai mare în carbohidrați și calorii și puțin mai scăzut în nutrienți.
Zahărul brun este mai bun pentru diabetici?
Atât zahărul brun, cât și cel alb este compus, în mare parte, din zaharoză sau zahăr de masă. Astfel că, pe indicele glicemic (GI), care măsoară cum anumite alimente cresc nivelul de zahăr din sânge la o scară de 0–100, zaharoza obține 65.
În concluzie, acest lucru înseamnă că atât zahărul brun, cât și cel alb cresc nivelul de zahăr din sânge la fel de mult ca alimentele precum cartofii prăjiți, cartofii dulci și popcornul.
În cazul persoanelor cu diabet, zahărul alb este mult mai sănătos decât zahărul brun.
CITEȘTE ȘI: Câte grame are o cană de zahăr, făină sau alte ingrediente