Care este forma corectă de plural a cuvântului „creier”, de fapt. Se numără printre cele mai întâlnite greșeli în limba română
Publicat pe 04.02.2024 la 11:19 Actualizat pe 26.03.2024 la 19:39
Limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Este posibil ca și tu să fi auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă formă. Iată că una dintre cele mai comune greșeli din vocabularul nostru este legată de folosirea corectă a formei de plural a cuvântului "creier".
- Forma corectă de plural a cuvântului „creier”
- Se numără printre cele mai întâlnite greșeli în limba română
Fără doar și poate, există o mulțime de cuvinte în limba română care nu au formă de plural. Asta se întâmplă în cazul cuvintelor denumite substantive defective de plural. Pe lângă altele, mulți se confruntă cu o problemă des întâlnită, și anume pluralul cuvântului "creier".
Forma corectă de plural a cuvântului „creier”
Sigur și ție ți s-a întâmplat și ție ca forma de plural a substantivului ”creier” să îți dea bătăi de cap. Ei bine, acest cuvânt se numără printre cele mai comune greșeli făcute de români.
Ei bine, potrivit dicționarului explicativ al limbii române, cuvântul „creier” are două forme de plural. Ambele forme sunt acceptate, atât "creieri", cât și "creiere".
Însă, puțini știu că prima dintre ele este folosită în mod obișnuit, atunci când vorbim despre organul gândirii și al conștiinței umane, situat în cutia craniană, în timp ce cea de-a două formă de plural, „creiere” este folosită la modul figurat, atunci când ne referim la persoane inteligente, conducători, oameni influenți.
Cuvinte banale cu forme bizare de plural
chiciură – chiciuri nu chiciure;
ceață – cețuri nu cețe;
baltă – bălți nu balte;
călimară – călimări nu călimare;
baltag – baltage nu baltaguri;
monedă – monede nu monezi.
căpșună – căpșune, căpșuni;
copertă – coperți, coperte;
cireașă – cireșe, cireși;
coardă – corzi, coarde;
gălușcă – găluște, găluști;
nivel – nivele, niveluri;
tunel – tunele, tuneluri;
vis – vise, visuri;
virus – virusuri, viruși.
Forma corectă de plural a cuvântului „gheață”
Însă, există foarte multe dăți când unele dintre cele mai banale cuvinte reușesc să ne facă probleme, în ciuda faptului că le folosim aproape zilnic. Printre acestea se numără și substantivul „gheață”, care este mult mai dificil decât am avea impresia.
În acest fel, poate că am mai auzit oameni folosind cuvântul „ghețe”, atunci când trebuie să folosească forma de plural a banalului substantiv „gheață”.
Ei bine, atunci când vine vorba despre pluralul corect al cuvântului „gheață”, acesta este „ghețuri”.