Care este forma corectă de plural a cuvântului „gheață”? Se numără printre cele mai frecvente greșeli din limba română
Publicat pe 20.01.2024 la 19:33 Actualizat pe 20.01.2024 la 19:33
Limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Cu siguranță și tu ai auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă formă. Iată că una dintre cele mai comune greșeli din vocabularul nostru este forma de plural a cuvântului "gheață". Se numără printre cele mai frecvente greșeli din limba română.
- Forma corectă de plural a cuvântului „gheață”
- Se numără printre cele mai frecvente greșeli din limba română
Există o mulțime de cuvinte în limba română care nu au formă de plural. Asta se întâmplă în cazul cuvintelor denumite substantive defective de plural. Pe lângă altele, mulți se confruntă cu o problemă des întâlnită , și anume pluralul cuvântului "gheață".
Forma corectă de plural a cuvântului „gheață”
Există foarte multe dăți când unele dintre cele mai banale cuvinte reușesc să ne facă probleme, în ciuda faptului că le folosim aproape zilnic. Printre acestea se numără și substantivul „gheață”, care este mult mai dificil decât am avea impresia.
În acest fel, poate că am mai auzit oameni folosind cuvântul „ghețe”, atunci când trebuie să folosească forma de plural a banalului substantiv „gheață”.
În acest fel, această formă de plural a cuvântului nu este cea corectă. Astfel că, atunci când vine vorba despre pluralul corect al cuvântului „gheață”, acesta este „ghețuri”.
Mai mult decât atât, în cazul în care ne aflăm într-o situație în care trebuie să folosim pluralul corect al acestui cuvânt, trebuie să știm că acesta este „ghețuri”, în timp ce orice altă exprimare nu este deloc una corectă.
Cuvinte banale cu forme bizare de plural
chiciură – chiciuri nu chiciure;
ceață – cețuri nu cețe;
baltă – bălți nu balte;
călimară – călimări nu călimare;
baltag – baltage nu baltaguri;
monedă – monede nu monezi.
căpșună – căpșune, căpșuni;
copertă – coperți, coperte;
cireașă – cireșe, cireși;
coardă – corzi, coarde;
gălușcă – găluște, găluști;
nivel – nivele, niveluri;
tunel – tunele, tuneluri;
vis – vise, visuri;
virus – virusuri, viruși.
Forma corectă de plural a cuvântului "refren"
Dacă ne uităm, însă, la substantivul „refren”, și acesta este un cuvânt ce pare atât de simplu, dar este mult mai dificil decât am avea impresia inițial.
Așadar, există foarte multe persoane care folosesc că formă de plural a cuvântul „refrenuri”, însă trebuie să știi că această nu este forma corectă de plural a cuvântului.
Potrivit DOOM, forma de plural corectă a acestui cuvânt este „refrene”.