Care este forma de plural a cuvântului „ciocolată”. Nu mulți români știu
Publicat pe 14.01.2024 la 23:18 Actualizat pe 14.01.2024 la 23:18
Nu mulți români știu să vorbească sau să scrie corect, deși limba română pare una destul de ușoară. Ei bine, în acest articol îți vom spune care este forma corectă de plural a cuvântului „ciocolată”. Nu mulți români știu. Iată cum se scrie corect!
- Forma de plural a cuvântului „ciocolată”
- Mulți români greșesc
Există două forme pe care românii le folosesc pentru pluralul cuvântului „ciocolată”, și anume: „ciocolate” și „ciocolăți”. Doar o formă din aceste două este corectă. Iată care este pluralul acestui cuvânt, de fapt!
Forma de plural a cuvântului „ciocolată”
Forma de plural a cuvântului „ciocolată” este „ciocolate”. Forma „ciocolăți”, care este folosită de mulți oameni, nu este corectă în limba română.
Originea cuvântului „ciocolată” este fascinantă. Acest termen provine din limba spaniolă, derivând de la „chocolate”, care, la rândul său, are rădăcini în limba nahuatl, vorbită de azteci. Aztecii preparau o băutură din cacao numită „xocolātl”, iar spaniolii au introdus cacao și cunoștințele despre ciocolată în Europa.
Termenul „ciocolată” poate descrie atât ciocolata amăruie, cât și ciocolata cu lapte. Cu toate acestea, în uz comun, expresia „ciocolată” este adesea utilizată pentru a se referi la ciocolata cu lapte, în timp ce ciocolata amăruie poate fi specificată prin termeni precum „ciocolată neagră” sau „ciocolată amăruie”.
Alte forme de plural greșite
Alte forme de plural greșite sunt următoarele:
chiciură – chiciuri nu chiciure;
ceață – cețuri nu cețe;
baltă – bălți nu balte;
călimară – călimări nu călimare;
baltag – baltage nu baltaguri;
monedă – monede nu monezi.
căpșună – căpșune, căpșuni;
copertă – coperți, coperte;
cireașă – cireșe, cireși;
coardă – corzi, coarde;
gălușcă – găluște, găluști;
nivel – nivele, niveluri;
tunel – tunele, tuneluri;
vis – vise, visuri.
Citește și: Cum se scrie corect: „țigară” sau „țigare”. Majoritatea românilor greșesc