Care este singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”. Dacă îl știai, ai fi fost mereu câștigător la Fazan
Publicat pe 04.09.2023 la 19:38 Actualizat pe 04.09.2023 la 19:38
Limba română se numără printre cele mai complicate limbi din întreaga Europa. Totodată, trebuie să recunoaștem că acaesta se remarcă printr-un vocabular bogat. Puitini știu, însă, se pare că există și un cuvânt care începe cu ”tm”. Dacă nu știai acest lucru, îl poți afla din rândurile de mai jos. Dacă îl știai, ai fi fost mereu câștigător la Fazan.
- Singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”
- Dacă îl știai, ai fi fost mereu câștigător la Fazan
Nu există persoană care să nu fi jucat Fazan la un moment dat în viață. Acesta se numără printre cele mai populare jocuri ale copilăriei și, totodată, este și unul dintre cele mai educative în rândul celor mici.
Singurul cuvânt din limba română care se termină în „tm”
Fazan, jocul copilăriei, a pus de multe ori probleme în rândul participanților la activitatea educativă. Și, trebuie să recunoaștem că nu puține au fost situațiile în care ai fost provocat să spui un cuvânt care începe cu ”tm” și nu ai știut.
Această provocare a băgat foarte multe persoane în ceață. Totuși, de acum nu va mai fi cazul. Așadar, în momentul în care vei fi provicat să spui un cuvânt care începe cu ”tm” poți spune ”tmeză” .
"Termenul „tmeză” reprezintă o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt opus sau ale unei unități frazeologice. În ceea ce privește forma corectă de plural a acestui cuvânt, este ”tmeze”. Însă, lista cu cuvinte mai puțin știute nu se termină aici. Există o serie de cuvinte care încep cu ”pt”.", potrivit DEX.
Cuvinte care încep cu ”pt”
De cealaltă parte, se pare că există cel puțin șapte astfel de cuvinte care încep cu ”pt”. De acum vei câștiga mereu la Fazan.
1. "PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin; (și la sg.) moluscă din acest ordin. Cuvântul provine din limba franceză – ptéropode.";
2. "PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere. Din francezul ptôse.";
3. "PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii. – Din fr. ptérodactyle.";
4. "PTERANODÓN, pteranodoni – Reptilă zburătoare fosilă din ordinul pterozaurienilor, cu aripi foarte mari. – Din fr. ptéranodon.",
5. "PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă.";
6. "PTIALAGÓG, -Ă, ptialagogi (Med.) Care activează salivația.– Din fr. ptyalagogue.";
7. "PTOLEMEIC, ~ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.".