Care este singurul cuvânt, din limba română, care începe și se termină cu litera "x". Îl folosim aproape zilnic
Publicat pe 08.08.2023 la 07:26 Actualizat pe 08.08.2023 la 07:26
Știm bine că în limba română nu există foarte multe cuvinte care încep cu litera "x". Ei bine, majoritatea românilor folosesc frecvent un cuvânt care și începe și se termină cu această literă, însă niciodată nu și-au dat seama că acesta poate fi și singurul cuvânt care începe și se termină astfel.
- Singurul cuvânt, în limba română, care începe și se termină cu litera "x"
- Este folosit adesea
Zilnic ne întâlnim cu mii de cuvinte și expresii scrise sau vorbite în mod eronat. Limba română este una dintre cele mai complexe din întreaga lume, cu toată că nouă, românilor, ni se pare ușor să o vorbim. Unele dintre cuvinte le pun probleme chiar și nativilor.
Singurul cuvânt, în limba română, care începe și se termină cu litera "x"
Tu știi care este singurul cuvânt care incpe și se termină cu litera "x"?
Dacă nu ți-ai dat seama, nu este o problemă. Noi îți vom spune care este cuvântul despre care vorbeam.
Astfel, "xerox" este un cuvânt pe care majoritatea românilor îl folosesc destul de des, însă, foarte puțini și-au dat seama că este și singurul care începe cu această literă și se și termină astfel, în limba română.
Mai mult, conform Dicționarului Explicativ Român (DEX), xerox reprezintă un aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie.
"XEROX = aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcându-se direct după original, întrebuințând principiile electricității statice și fotoconductibilității.", se arată în Dicționarului Explicativ Român (DEX).
Cum se scrie corect „monezi” sau „monede”
Cu siguranță și tu ai auzit folosindu-se atât cuvântul "monezi", cât și cuvântul "monede". Forma de plural a cuvântului "monedă" este, pentru cei mai mulți, un impediment în vorbirea de zi cu zi.
Așadar, conform ultimelor modificări aduse de DOOM2, singură formă de plural acceptată a substantivului monedă este „monede”.Astfel, pluralul greșit "monezi" este o eroare pe care mulți dintre noi o fac.
„MONÉDĂ, monede, s. f. Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; p. gener. ban de metal (de valoare mică); mărunțiș. Expr. A bate (sau a tăia, a face) monedă = a emite bani de metal. A bate monedă (din sau cu ceva) = a insista, a face caz (de ceva). A plăti (cuiva) cu aceeași monedă = a răspunde (cuiva) printr-o comportare similară. (Fam.) Asta e moneda plătită, se spune despre o întâmplare neplăcută survenită în viața cuiva ca o pedeapsă pentru fapta sau faptele rele făcute; faptă și răsplată. [Pl. și: monezi. – Var.: monétă s. f.] – Din ngr. monédha”, se arată în DEX.
CITEȘTE ȘI: Care este singurul cuvânt ce se pronunță la fel în toate limbile. Ce au spus specialiștii lingvistici