Care sunt cele mai populare cuvinte pe care românii nu știu să le despartă corect în silabe. Cei mai mulți greșesc
Publicat pe 01.02.2024 la 20:38 Actualizat pe 26.03.2024 la 19:40
Fără doar și poate, limba română este una extrem de complexă. Știm că gramatica limbii române nu este una ușoară, mai ales pentru cei care vor să învețe să vorbească românește. Există anumite situații în care și compatrioților noștri le este destul de dificil să despartă corect în silabe anumite cuvinte. Iată care sunt cele mai populare cuvinte pe care românii nu știu să le despartă corect în silabe.
- Cuvintele pe care românii nu știu să le despartă corect în silabe
- Mulți greșesc în această situație
Știm cu toții că gramatica limbii române nu este una ușoară, mai ales pentru cei care vor să învețe să vorbească românește. Chiar și nativilor le este uneori greu atunci când vine vorba despre despărțirea în silabe a anumitor cuvinte.
Cuvintele pe care românii nu știu să le despartă corect în silabe
Chiar dacă aparent pare simplă, limba română nu este chiar de la îndemână, dacă am putea spune așa, iar cuvintele au o anume complexitate.
Ei bine, dacă ne uităm la gramatica limbii române, putem constata că și aceasta are o anume complexitate, însă dacă nu stăpânești bine limba, s-ar putea să ți se pară ciudățenii gramaticale care nu sunt împărtășite de alte limbi latine.
În acest fel, în cazul unui străin care vrea să învețe limba noastră va fi greu să înțeleagă gramatica și modul în care anumite cuvinte sunt despărțite în silabe, celor care o vorbesc curent, în mod normal, ar trebui să fie simplu.
Însă, se pare că nu este chiar așa, mai ales în cazul unor anume cuvinte, cum sunt cele care se termină cu litera x.
Totodată, aici intervin cunoștințele de bază ale gramaticii limbii române, mai ales că litera despre care vorbim, poate schimba regulile, atunci când se află între două consoane (exe: taxi, examen), sau atunci când litera x se află între două vocale (exe: mixer, exemplu), sau între o consoană și o vocală (exe: expunere, textură). În funcție de aceste aspecte, vom știi și cum să despărțim în silabe cuvintele care conțin litera x.
Concret, dacă luăm primul exemplu, în care x este între două consoane, atunci despărțirea nu se face, dar dacă se află între două vocale, de exemplu, atunci despărțire se face așa: mi – xer, sau e-xem-plu.
Totuși, dacă regăsim litera ăntre o vocală și o consoană, despărțirea în silabe va fi de forma ex-pu-ne-re, sau tex-tu-ră.
Forma corectă de plural a cuvântului „ulei"
Poate și tu, de multe ori, te-ai gândit care este forma corectă de plural a substantivului "ulei". Există o mulțime de cuvinte în limba română care se numesc defective de plural.
Ei bine, acest produs alimentar este unul folosit aproape zilnic de mulți români, dar puțini sunt cei care știu care este forma de plural a acestui cuvânt.
Astfel, în cazul în care aruncăm o privire în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), vom găsi definiția clară a cuvântului „ulei”.
Acest produs alimentar este definit ca „lichid gras de proveniență vegetală, animală, minerală sau sintetică, insolubil în apă și mai ușor decât ea, folosit în alimentație, în industrie etc.”
Așadar, multe persoane se întreabă care este forma corectă de plural pentru „ulei”. În timp ce unii ar susține că este „uleie”, alții ar opta pentru „uleiuri”. Astfel, specialiștii în lingvistică sunt de acord că varianra corectă este „uleiuri”.
Cuvinte banale cu forme bizare de plural
chiciură – chiciuri nu chiciure;
ceață – cețuri nu cețe;
baltă – bălți nu balte;
călimară – călimări nu călimare;
baltag – baltage nu baltaguri;
monedă – monede nu monezi.
căpșună – căpșune, căpșuni;
copertă – coperți, coperte;
cireașă – cireșe, cireși;
coardă – corzi, coarde;
gălușcă – găluște, găluști;
nivel – nivele, niveluri;
tunel – tunele, tuneluri;
vis – vise, visuri;
virus – virusuri, viruși.
CITEȘTE ȘI: Care este pluralul cuvântului ”sindrom”. Greșeala făcută de mulți români