Cum se spune corect "sandviș", "sendviș" sau "sandvici". Cei mai mulți români folosesc varianta greșită a cuvântului
Publicat pe 25.01.2024 la 09:50 Actualizat pe 25.01.2024 la 09:50
Chiar dacă este o gustare rapidă, delicioasă și o putem face cum dorim noi, puțini știu cum se pronunță, de fapt. Preparat în special dimineață, și este luat la școală, la muncă sau chiar în călătorii. Știm că se găsește cu ușurință la magazine mici, dar și la restaurante mari. Este vorba despre sandwich. Iată cum se spune corect sadviș, sendviș sau sandvici, în limba română?
- Cum se spune corect sandviș, sendviș sau sandvici
- Mulți români folosesc varianta greșită
Sigur nu multe persoane cunosc istoria sandwich-ului. Ei bine, acesta este numit după Lordul Sandwich, însă nu se știe deocamdată cu exactitate contextul în care a apărut pentru prima dată acest termen.
Ei bine, în cartea „Tur la Londra”, de Pierre Jean Grosley, regăsim povestea lui Lord Sandwich care mereu stătea la masa de joc cu o bucată de pâine și una de carne.
Mai mult decât atât, Lordul era un jucător de cărți renumit, așa că nu lua foarte des pauze de masă. Astfel, având în vedere acest lucru, el le spunea slujitorilor săi să-i aducă felii de carne între două felii de pâine.
Cum se spune corect sandviș, sendviș sau sandvici
Cu siguranță orice român știe că termenul sandwich provine din limba engleză. Ei bine, împrumutul lui în limba română a generat o serie de forme, toate scrise diferite, unele corecte, altele mai puțin corecte, însă extrem de asemănătoare în pronunție.
Așadar, potrivit DOOM-ului, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, variantele acceptate sunt sandvici / sendviș, prima fiind cea recomandată.
De asemenea, se pare că acest termen intră în categoria neologismelor adaptate de limba română. Totodată, formele de plural corespunzătoare sunt sandviciuri și sendvișuri.
Astfel, în DEX se regăsesc următoarele variante:
"SÁNDVIȘ s.n. În gastronomie, preparat obligatoriu din două felii de pâine sau chiflă tăiată în două, unse cu unt, umplute la mijloc cu felii de carne sau mezeluri, rondele de ouă, roșii sau altele; este un preparat specific de fast-food, luat ca o gustare consistentă între mese; var. sandvici, sandviciuri; din engl. sandwich; pentru gustările realizate asemănător, dar neacoperite (engl. open sandwich) v. tartină, canapea, cruton.", potrivit DEX.
"SÁNDVICI, sandviciuri, s. n. Felie de pâine (unsă cu unt) cu un aliment rece (șuncă, salam, brânză etc.), peste care se așază adesea a doua felie de pâine; tartină. [Var.: sándviș, sánviș, séndviș s. n.] – Din engl., fr. sandwich.", tot potrivit DEX.
Cuvinte banale cu forme bizare de plural
chiciură – chiciuri nu chiciure;
ceață – cețuri nu cețe;
baltă – bălți nu balte;
călimară – călimări nu călimare;
baltag – baltage nu baltaguri;
monedă – monede nu monezi.
căpșună – căpșune, căpșuni;
copertă – coperți, coperte;
cireașă – cireșe, cireși;
coardă – corzi, coarde;
gălușcă – găluște, găluști;
nivel – nivele, niveluri;
tunel – tunele, tuneluri;
vis – vise, visuri;
virus – virusuri, viruși.
Forma corectă de plural a cuvântului „gheață”
Există foarte multe dăți când unele dintre cele mai banale cuvinte reușesc să ne facă probleme, în ciuda faptului că le folosim aproape zilnic. Printre acestea se numără și substantivul „gheață”, care este mult mai dificil decât am avea impresia.
În acest fel, poate că am mai auzit oameni folosind cuvântul „ghețe”, atunci când trebuie să folosească forma de plural a banalului substantiv „gheață”.
Ei bine, atunci când vine vorba despre pluralul corect al cuvântului „gheață”, acesta este „ghețuri”.
CITEȘTE ȘI: Care este forma corectă de plural a cuvântului "succes". Nu mulți români știu