Cât timp rezistă peștele în congelator, de fapt. Nu îl mai consuma după acest termen
Publicat pe 25.11.2023 la 16:38 Actualizat pe 25.11.2023 la 16:38
Peștele este unul dintre cele mai consumate alimente de români, și nu numai. Mai ales pentru că ne aflăm în perioada de post a Crăciunului, cele mai multe gospodine preferă să cumpere o cantitate mai mare din acest produs pentru a-l păstra la congelator, fiind mai la îndemână să îl gătească în zilele cu dezlegare la pește. Însă, iată cât timp poți să ții peștele în congelator, de fapt!
- Cât poți să ții peștele în congelator, de fapt
- Este greșit să îl mai consumi după această dată
Chiar dacă este recunoscut pentru benificiile și proprietățile pe care le oferă, în urmă cu puțin timp, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis un semnal de alertă pentru toată țara privind peștele și produsele derivate din pește, după incidentul de la Vaslui, atunci când mai multe persoane și-au pierdut chiar viața.
Cum poți identifica rapid un pește proaspăt și unul vechi
Dacă vorbim despre prospețimea peștelui, cumpărat de la magazin sau supermarket, trebuie să avem în vedere faptul că acesta trebuie să fie lucios și acoperit de un mucus transparent. În schimb, în cazul în care peștele este mai vechi, acest va arăta mucus transparent devine ușor, ușor opac.
Totodată, acest aliment proaspăt trebuie să se lase la fund, când este cufundat într-un recipient cu apă. Corpul său nu se îndoaie, ci rămâne rigid.
Și, asta nu este tot. Îți poți da seama dacă acest aliment este proaspăt în momentul în care ochii peștelui sunt strălucitori și clari. Ei bine, cei cu ochii intrați în orbită sunt vechi și trebuie evitați, potrivit specialiștilor.
Cât de mult timp poți păstra peștele la congelator
În acest fel, cel mai bine, pentru siguranța ta, este că odată ce cumperi peștele sau produsele pe bază de pește de la magazin sau supermarket, să le prepari și să le consumi în acel timp.
Însă, în cazul în care circumstanțele sunt de așa natură că nu mănânci pește imediat și trebuie să-l congelezi, se impune atenția la câteva detalii importante.
Așadar, după ce ai cumpărat peștele de la magazin, spală-l, curăță-l și secționează-l, iar abia apoi îl poți pune în pungi și și dat la temperaturi reci, în congelator, la -18 grade Celsius sau mai puțin.
Ei bine, doar în astfel de condiții, peștele gras (macroul, nisetrul, crapul, scrumbia, heringul și somonul) se congelează maximum trei luni.