Cât zahăr și câtă sare pot consuma copiii, de fapt. Ce spun specialiștii
Publicat pe 01.02.2023 la 16:28 Actualizat pe 01.02.2023 la 16:29
Zahărul și sarea sunt două alimente benefice pentru funcționarea corectă a organismului. Mai mult decât atât, fară zahăr și sare, preparatele nu ar mai avea același gust. Însă, ele nu trebuiesc consumate în exces. Chiar și în cazul copiilor, când vine vorba de sare și zahăr, este indicat să respectăm anumite reguli de consum. Cât zahăr și câtă sare pot consuma copiii, de fapt.
- Cât zahăr și câtă sare pot consuma copiii
- Care este sfatul specialiștilor
Aportul ridicat de zahăr poate pune grav în pericol sănătatea celor mici. Chiar și sarea poate dăuna copiilor, aceasta fiind adesea asociată cu tensiunea arterială.
Chiar dacă mulți adulți consumă cântați uriașe de sare și zahăr, iată că nici în rândul minorilor lucurile nu stau prea bine. Organizația Mondială a Sănătății nu a exclus consumul de zahăr, însă se recomandă cantități mici din acest produs alimentar chiar și în prepararea mâncărurilor.
Cât zahăr pot consuma copiii
Când vine vorba de consumul de zahăr în rândul celor mici, există zone ale lumii unde aceștia consumă mult peste normalul permis. Asta se întâmplă și în Marea Britanie, acolo unde acest aliment provoacă grave probleme de sănătate. Astfel, zaharul în cantități mari duce la creșterea masei corporale, adică la obezitate.
Copiii cu vârsta sub patru ani nu au o limită în cazul consumului de zahăr. Specialiștii, însă, recomandă să se evite cât mai mult consumul de băuturi îndulcite și chiar alimentele cu adaos de zahăr.
În funcție de vârstă, cei mici pot consuma catitatea recomandată de zhar.
-între patru și șase ani – 19 g, adică 5 lingurițe;
-între șapte și zece ani – 24 g, adică 6 lingurițe;
-peste 11 ani – 30 g, adică 7 lingurițe.
Câtă sare pot consuma copiii
Specialiștii recomandă, chiar și în cazul sării, un consum moderat în cazul copiilor. Multe studii au demonstrat că aportul mare de sodiu este asociat cu tensiunea arterială în rândul celor mici. Mai mult decât atât, tensiunea arterială are legături strânse cu bolile cardiovasculare.
În funcție de vârstă, cei mici pot consuma catitatea recomandată de sare.
-mai puțin de 1 an – 1 g;
-între unu și trei ani – 2 g;
-între patru și șase ani – 3 g;
-între șapte și zece ani – 5 g;
-peste 11 ani – 6 g.
Cercetările arată că cea mai mare cantitate de sare se găsește în alimentle consumate zilnic de cei mici, cum ar fi pâina, biscuiții, cerealele și chiar brânza.
Cu toate acestea nu este recomandată evitarea totală a acestor alimente, asta datorită nutrienților importanți ce se găsesc în ele, și anume carbohidrați, proteine, calciu, fosfor și vitamine din complexul B.