Ce alimente trebuie să eviți în sarcină. Anumite produse pot afecta sistemul nervos al fătului
Publicat pe 07.04.2022 la 11:58 Actualizat pe 07.04.2022 la 12:01
Sarcina este o perioadă în care femeile trebuie să fie mult mai atente la alimentația lor, în special pentru că anumite produse care nu afectează adulții, pot dăuna fătului. Așa cum există alimente recomandate pe timpul sarcinii, există și alimente pe care trebui să le eviți.
- Alimentele care nu trebuie să fie consumate în timpul sarcinii
- Cum pot afecta fătul
Alimentele pe care le consumi în sarcină sunt foarte importante pentru buna dezvoltare a fătului, motiv pentru care este esențial să știi ce trebuie să eviți. Chiar dacă în mod normal, aceste alimente nu-ți fac rău, în timpul sarcinii riscul crește, mai ales în cazul fătului.
Alimente pe care trebuie să le eviți în sarcină
Anumite tipuri de pește, fructele de mare, carnea în sânge și ouăle crude sunt doar câteva dintre alimentele pe care este mai bine să le scoți din regimul tău alimentar în timpul sarcinii.
Peștii cu un conținut ridicat în mercur sunt de evitat
Deși peștele este o sursă importantă de proteine, fier și zinc – nutrienți esențiali pentru cresterea si dezvoltarea copilului, este recomandat să eviți anumite tipuri.
Peștii prădători mari cum ar fi rechinul, peștele-sabie sau macroul rege pot conșine cantități mari de mercur, care nu reprezinta un risc pentru adult, daca lucrurile se schimbă dacă esti gravidă sau îți dorești să rămâi însărcinată. Dacă mănânci frecvent pește cu conținut crescut in mercur, acesta se poate acumula în timp în circulația ta și astfel va ajunge la nivelul copilului, avâând un efect nociv asupra creierului și sistemului nervos al acestuia, potrivit reginamaria.ro.
Fără carne crudă sau gatită în sânge în sarcină
Și carnea crudă sau puțin gătită este de evitat, pentru că poți dezvolta o infecție cu toxoplasmă, un parazit care poate determina probleme serioase de sanatate la copil.
De asemenea, aarnea negătită reprezintă un risc pentru toxiinfecția alimentara cauzatăde Salmonella. Pentru că sarcina modifică sistemul tau imun, ești mult mai susceptibilă la infecțiile digestive decât erai înainte.
Mai bine să nu mănânci ouă crude în sarcină
Ouale crude sau fierte moi pot conține Salmonella, bacterie ce poate determina toxiinfecție alimentară cu vărsături, diaree severă, dureri abdominale, cefalee și febră. Pentru a distruge Salmonella, ouăle trebuie să fie gătite până când albușul și gălbenușul devin solide.
De evitat consumul de alimente nepasteurizate
Lactate cu conținut redus in grasimi (laptele degresat, mozzarella sau branza cottage) pot fi alimente sănătoase în sarcină, dar cu toate acestea, orice aliment care conține lapte nepasteurizat trebuie evitat. Ele pot cauza toxiinfecții alimentare.
Anumite tipuri de branza din lapte nepasteurizat nu sunt recomandate în sarcină, pentru că pot conține listeria, o bacterie care ar putea determina o toxiinfecție alimentară destul de severă la femeia gravida.
De evitat consumul de cantități mari de vitamina A
De asemenea, este mai bine să eviți și consumul excesiv de alimente bogate în vitamina A. Astfel, dacă încerci să rămâi gravidă sau ești însărcinată, evită consumul de ficat sau alte produse din ficat, cum sunt carnații sau pateul.
Ficatul conține cantități mari de retinol, un tip de vitamina A. Când aceasta se acumulează în organism, poate să devină periculoasă pentru copilul aflat în dezvoltare.
Citește și: Iodul în alimentație. 7 alimente bogate în iod pe care să le incluzi în dietă