Ce beneficii au ouăle fierte pentru organism. Oamenii le consumă cel mai mult de Paște
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 14.04.2023 la 12:28
Actualizat pe 14.04.2023 la 12:28
Se apropie sărbătoarea Paștelui, astfel că românii vor consuma cele mai multe ouă din tot anul. Dincolo de ouăle vopsite, oul fiert se regăsește în drob, sau alte preparate tradiționale. Deși multă lume le consumă, puțini știu cât de multe beneficii au acestea pentru organismul uman.
- Beneficiile ouălor fierte
- De ce trebuie să le consumi
Oamenii nu obișnuiesc să consume des ouă fierte, având în vedere că de obicei le preferă în anumite combinații. Însă, acestea sunt un adevărat preaprat magic pentru organism, deoarece contribuie semnificativ la sănătate. După cum știm cu toții, cu cât un ingredient sau aliment este gătit mai puțin, cu atât își păstrează mai multe beneficii pentru organism.
Ce beneficii au ouăle fierte pentru organism
Tradiția Paștelui presupune ca oamenii să vopsească ouă, să le ciocnească, iar mai apoi să le consume. Acest lucru le recomandă și specialiștii, deoarece ouăle fierte au o mulțime de vitamine și nutrienți pe care îi aduc în organism. Așadar, oamenii trebuie să profite de această perioadă și să consume cât mai multe ouă, în limita recomandată.
Un singur ou aduce o mulțime de nutrienți și proteine pentru organism, dar și o doză mică de calorii. Dincolo de faptul că este sănătos, contribuie și la pierderea în greutate pentru cei care își doresc acest lucru.
Conform specialiștilor, un ou are un indice de utilizare a proteinelor de 94%, mult mai mare comparativ cu alte alimente. De exemplu, cel al laptelui este de 84%, al peștelui de 76% sau carnea de vită, care are 74%.
Printre alimentele cu cele mai puține grăsimi
Deși nu este cel mai ușor aliment pentru organism, se află printre produsele cu cele mai puține grăsimi. Mai exact, gălbenușul oului are doar 5,3 grame de grăsimi. Partea mai puțin plăcută este faptul că nu conține fibre sau glucide, dar compensează cu o doză mare de vitamina A, vitaminele B, vitamina D, vitamina B12 și acid folic.
De asemenea, specialiștii sunt de părere că un singur ou poate să asigure 30% din aportul de Omega 3 necesar în organism pe timpul unei zile. Ca oul să își păstreze cât mai mult din beneficii, trebuie să fie gătit cât mai puțin și cu cât mai puține procese. Așadar, cea preferată este fierberea, dincolo de prăjire.
Citește și: Ce ingredient se pune în apa în care fierb ouăle. Gospodinele trebuie să știe acest lucru