Ce beneficii pentru sănătate are consumul de căpșuni! Explicațiile oferite de specialiști
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 15.05.2023 la 22:39
Actualizat pe 15.05.2023 la 22:39
Căpșunile sunt preferate de multe persoane, mai ales pe timp de vară. Aceste fructe pot fi folosite în aproape orice mâncare, de la iaurt la deserturi și salate. Căpșunile reprezintă o opțiune gustoasă chiar și pentru persoanele care doresc să-și controleze sau să-și reducă nivelul de glucoză, pentru că sunt fructe cu o glicemie scăzută. Iată ce spun specialiștii despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de căpșuni.
- Ce beneficii pentru sănătate are consumul de căpșuni
- Explicațiile oferite de specialiști
Luna iunie este, de obicei, cel mai bun moment pentru a culege căpșuni proaspete, însă este bine știut faptul că aceste fructe sunt disponibile în supermarketuri pe tot parcursul anului. Sunt o gustare delicioasă fie crude, fie gătite într-o varietate de rețete. Căpșunile sunt bune pentru întregul corp și oferă vitamine, fibre și niveluri ridicate de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli.
Ce beneficii pentru sănătate are consumul de căpșuni
Căpșunile au multiple beneficii pentru sănătate! Aceste fructe sunt bogate în vitamine, fibre și, în special, conțin niveluri ridicate de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. Sunt printre primele 20 de fructe dacă ar fi să ne raportăm la capacitatea antioxidantă și sunt o sursă bună de mangan și potasiu. O singură porție, adică aproximativ opt căpșuni, oferă mai multă vitamina C decât o portocală.
În plus, căpșunile pot oferi și alte beneficii pentru sănătate cum ar fi:
- Sensibilitatea la insulină. A fost demonstrat faptul că polifenolii din căpșuni îmbunătățesc sensibilitatea la insulină la adulții nediabetici. Nu numai că aceste fructe au un conținut scăzut de zahăr, dar vă pot ajuta și să metabolizați alte forme de glucoză.
- Protecția pielii. Căpșunile au efecte antiinflamatorii care pot preveni deteriorarea pielii atunci când sunt aplicate local. Potrivit unui studiu, tratamentele cosmetice pe bază de căpșuni au protejat pielea expusă la radiațiile ultraviolete A (UVA) dăunătoare, în special în combinație cu coenzima Q10.
- Beneficiile antiinflamatorii ale căpșunilor pot proteja și alte părți ale corpului, inclusiv articulațiile. Pentru persoanele cu osteoartrită și dureri de genunchi, căpșunile pot ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea calității vieții. Într-un studiu, adulții care au mâncat 50 de grame de căpșuni în fiecare zi timp de 24 de săptămâni au experimentat o reducere generală a durerii și a inflamației.
Câteva idei pentru felul în care poți consuma căpșunile
Așa cum menționam și în rândurile de mai sus, căpșunile se găsesc pe rafturile magazinelor alimentare și supermarketurilor. De asemenea, puteți culege propriile căpșuni de la fermele locale în timpul sezonului.
Acest fruct este versatil și poate fi folosit în creme, salate de fructe, produse de patiserie și salate. Iată câteva modalități de a folosi căpșunile în rețete:
- Faceți clătite cu felii de căpșuni în loc de afine.
- Tăiați căpșuni într-o salată de varză cu brânză de capră și migdale.
- Acoperiți cu ele un cheesecake.
- Amestecați căpșunile în iaurt simplu.
- Umpleți cu frișcă sau crème fraîche pentru un desert sau o gustare.
- Adăugați căpșuni congelate la smoothie-uri.