Ce conţin cozonacii din supermarket, de fapt. Detaliul la care trebuie să fii foarte atent in această perioadă
Publicat pe 10.12.2023 la 10:43 Actualizat pe 10.12.2023 la 10:43
Cozonacul se numără printre preparatele specifice sezonului în care ne aflăm. Pentru ac este nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și de Revelion, acest preparat este deseori, din cauza timpului, achiziționat din marile lanțuri de magazine. Însă, specialiștii vin cu un avertisment. Iată la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonacul!
- Ce conţin, de fapt, cozonacii din mările lanțuri de magazine
- Avertismentul specialiştilor pentru Crăciun!
Nu există sărbători fără cozonac. Acest aliment este, de fapt, o prăjitură tradițională românească și bulgărească, fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Crăciun. Amintim că o prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia, însă diferența cea mai vizibilă fiind forma lui dreptunghiulară și înaltă.
Ce conţin cozonacii din mările lanțuri de magazine, de fapt
Pe lângă aspectul și gustul extrem de bun pe care îl au, cozonacii comercializați pe rafturile magazinelor ascund un secret amar. Aici ne referim la conținutul bogat în chimicale.
Ei bine, analizele efectuate de experți în domeniul alimentar arată că numeroase produse disponibile în comerț sunt îmbogățite cu aditivi, conservanți și îndulcitori artificiali, ce pot avea consecințe negative asupra sănătății.
Ingrediente nesănătoase identificate în cozonacii din comerț
În acest fel, în urma mai multor analize a ieșit la iveală o listă îngrijorătoare de ingrediente, care ridică semne de întrebare privind calitatea și siguranța alimentară a cozonacilor.
Totodată, pe lângă ingredientele de bază, precum făină, zahăr, drojdie și sare iodată, cozonacul fabricat industrial conține o gamă variată de substanțe, de la spărtură de soia la coloranți și conservanți.
Mai mult decât atât, printre ingredientele găsite în cozonacul din comerț se numără spărtura de soia, șrotul de soia, făina de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudra de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți și corectori de aciditate, stabilizatori.
În ceea ce privește conținutul de cacao și lista de aditivi alimentari, specialiștii au descoperit că, în medie, cozonacii din marile lanțuri de magazine conțin între 0,5% și 2% cacao, o cantitate mult sub așteptările celor care doresc să savureze un cozonac cu adevărat bogat în arome și cacao.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de cozonac de Crăciun cu nutella și nucă. Ce trebuie să adaugi pentru un aluat fraged și delicios