Rețetă de cozonac de Crăciun cu nutella și nucă. Ce trebuie să adaugi pentru un aluat fraged și delicios
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 04.12.2023 la 09:35
Actualizat pe 04.12.2023 la 09:35
Se apropie cel mai magic moment al acestui an. Sărbătorile de iarnă nu pot trece fără cozonacii calzi, pufoși și delicioși, care te cuceresc de la prima felie. Dacă vrei să încerci o aromă nouă, dincolo de cea de mac, poți să încerci cozonacii cu nutella și nucă. Iată ce trebuie să adaugi în rețetă pentru a obține un aluat fraged și delicios.
- Cum se gătesc cozonacii cu nutella și nucă
- Ce trebuie să știi despre prepararea aluatului
Cozonacii sunt vedeta meselor de Crăciun, iar combinația de arome de ciocolată cu cea a aluatului cald, este de-a dreptul cuceritoare.
Ai nevoie de puține ingrediente pentru a prepara un desert cu care îți vei încânta familia. Cozonacii cu nutella și nucă sunt o adevărată delicatesă pentru toată lumea, mai ales pentru pofticioși.
Rețetă de cozonac de Crăciun cu nutella și nucă
Această rețetă poate fi gătită chiar și începătorii din arta gătitului, căci nu este nevoie de ustensile speciale sau abilități de profesioniști.
Poți să adaugi arome care să te introducă în atmosfera magică a Crăciunului, cum ar fi cea de portocală. Vestea bună în ceea ce privește cozonacii este faptul că poți să combini aromele în funcție de preferințele tale.
Ingrediente pentru aluat
- 500 ml lapte cald
- 1 kilogram de făină
- 5 gălbenușuri
- 20 de grame de drojdie uscată
- 1 sticluță de esență de rom
- 1 praf de sare
- 150 de grame de unt
- 200 de grame de zahăr
Ingrediente pentru umplutură
- 3 linguri mari de Nutella
- 700 de grame de nucă
- 150 de grame de zahăr
Mod de preparare
Se pregătește un bol mare, în care se adaugă drojdia, două linguri de făină și jumătate de lingură de zahăr. Peste aceste ingrediente se pune laptele călduț și se amestecă până când devine un aluat moale, gri și lipicios. Acesta se lasă la dospit timp de aproximativ jumătate de oră.
Se pregătește un alt bol cu făină, aluatul dospit și gălbenușurile. După ce au fost amestecate, sr adaugă și laptele în care s-a dizolvat zahărul, iar mai apoi se mai adaugă o lingură sau două de lapte. Se amestecă până când se obține un aluat moale și galben.
Peste aluat se adaugă vanilia și sarea și se frământă. Treptat se pun și cubulețele de unt și se frământă până când toate ingredientele se omogenizează. Aluatul se lasă la dospit o oră.
Între timp, se pregătește umplutura și se amestecă nuca cu 150 de grame de zahăr. Înte timp, se ia aluatul din bol și se întinde pe o suprafață unsă cu ulei și se împarte în două bucăți pentru doi cozonaci.
Ambele se întind pe masă, până când devine uniform și se adaugă umplutura. Se pune un strat de Nutella și un strat de amestec de nucă cu zahăr. Se iau captele aluatului și se rulează. Aluatul se unge cu gălbenuș de ou, iar peste el se presară un strat subțire de nucă. Se repetă același proces și cu cealaltă bucată de aluat.
Cei doi cozonaci se pun în două tăvi tapetate cu hârtie de copt și se bagă la cuptor, timp de 45 de minute, la 175 de grade Celsius.
Citește și: Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de faină pentru cozonac. Secretul pentru cel mai bun preparat