Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de faină pentru cozonac. Secretul pentru cel mai bun preparat
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.10.2022 la 10:22
Actualizat pe 13.10.2022 la 10:22
De-a lungul anilor, cozonacul a devenit o prăjitură simbol. Cele mai multe gospodine gătesc acest preparat atunci când sunt sărbătorile, sau când sărbătoresc un eveniment important în viața lor. Odată cu trecerea timpului, rețeta pentru cozonaci a fost îmbunătățită, pentru ca acest produs să fie cât mai gustos și mai... pufos. Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de faină pentru cozonac. Secretul pentru cel mai bun preparat.
- Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de faină pentru cozonac
- Secretul pentru cel mai bun preparat
De sărbători, în special de Paște sau de Crăciun, cozonacul nu lipsește de pe mesele credincioșilor. De asemenea, mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne amintește de copilărie și de momentele petrecute în familie, alături de cei dragi. Gustul acestui preparat proaspăt scos din cuptor, nu se compară cu niciun astfel de produs cumpărat din comert.
Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de faină pentru cozonac
Dacă vrei să își iasă cozonacii la fel de gustoși și pufoși, așa cum le ieșeau bunicilor noastre, trebuie să ai în vedere și să respecți câteva sfaturi. De exemplu, tu știi câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de faină pentru cozonac?
Ei bine, la un kg de faina pentru cozonac se pun 4 pliculețe de drojdie uscată. Cum un pliculeț are 7 grame, așadar, dacă doriți să crească amestecul până va da afară din bol trebuie să folosiți 28 de grame de drojdie uscată. Trebuie să știți, de asemenea, că dintr-un kg de făina vă vor ieși doi cozonaci.
Dacă însă veți folosi drojdie proaspătă, indicat ar fi să folosiți 50 de grame.
Alte trucuri pentru cozonaci pufoși
- ai grijă ca toate ingredientele pe care le folosești pentru compoziția cozonacului să fie la temperatura camerei;
- De asemenea, temperatura din bucătărie este foarte important să fie constantă (în jur de 30 de grade) și să nu fie curent de la ușă sau fereastră;
- vasul în care frămânţi aluatul trebuie să fie călduţ, așa că, după ce îl clătești cu apă fierbinte, şterge-l foarte bine, pentru că trebuie să fie uscat;
- niciodată să nu folosești la cozonac ouă de rață, gâscă sau curcă;
- cerne făina înainte să o folosești;
- pentru ca nuca să nu aibă un gust amar, opărește-o pentru umplutură cu lapte clocotit;
- sunt de ajuns 20 de minute pentru frământarea aluatului. El nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere;
- ușa cuptorului nu ar trebui deschisă deloc în primele 20 de minute după ce ai pus cozonacii;
Citește și: Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert