Rețeta desert cozonac ca la mama acasă. Un preparat delicios și rapid pentru cei dragi
Publicat pe 05.09.2022 la 17:09 Actualizat pe 05.09.2022 la 17:09
Dacă vrei să prepari un cozonac delicios ca la mama acasă pentru familia ta, dar și pentru musafiri, noi îți prezentăm rețeta, dar și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru pregătirea acestui desert delicios. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!
- Rețeta desert cozonac
- Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!
Dacă nu știi ce să mai prepari pentru cei dragi și îți dorești un desert delicios, dar și ușor de realizat, noi îți prezentăm rețeta desert cozonac. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie!
Rețeta desert cozonac ca la mama acasă
Ingrediente:
Pentru aluat:
- esențe
- 1 kg faina
- 50 g drojdie proaspătă
- 300 g zahar
- 4 plicuri zahar vanilat
- 500 ml lapte
- 100 g unt moale
- 100 ml ulei
- 5 galbenusuri
- 1 linguriță rasa de sare
- coaja de lămâie și portocală
Pentru umplutură:
- 5 albusuri
- 5 linguri zahar
- 400 g miez de nuca
- 3 lingura cacao
- 3 lingura unt de arahide crocant
- ssenta de rom
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de lapte
Mod de preparare:
Făina o cernem de trei ori. iar mai apoi încălzim laptele pe foc împreună cu zahărul vanilat, dar și zahărul tos. Drojdia o dizolvam în patru linguri de lapte, iar mai apoi punem făina cernută și punem puțină făină deasupra.
Lăsăm la un loc cald până când compoziția se crapă deasupra. Galbenușurile le frecăm cu sare, coaja de portocală și lămâie, dar și esențele și punem galbenușurile peste maiaua și făina în castron, iar apoi adăugăm cu restul de lapte și amestecăm cu o lingură de lemn .
Ungem mâinile cu amestecul de unt și ulei pentru a frămînta compoziția timp de 30 de minute până când se dezlipește de pe mâini și îl dăm deoparte acoperit cu un șervet curat, într-un loc cald și-l lăsăm să crească timp de o oră jumate.
Albușurile le batem spumă cu zahărul, adăugăm nucile, cacao, untul de arahide, esența și amestecăm, iar mai apoi dăm la o parte. După ce trece o oră jumate împărțim aluatul în patru și luăm fiecare bucată de aluat și o întindem pe masa unsă de ulei și o umplem cu nuci și cacao, iar apoi o rulăm procedăm la fel cu toate bucățile de aluat.
Luăm două rulouri și le răsucim între ele. Punem cozoncii în forme tapetate cu hârtie de copt și deasupra le ungem cu galbenuș amestecat cu puțin lapte și presărăm zahăr pe ei. Îi lăsăm să crească la un alt loc cald până când își dublează volumul, iar mai apoi îi coacem la 180 °C . după ce s-au copt îi ungem cu sirop obținut din apă, dar și zahăr. Poftă bună!
Citește și: Rețetă delicioasă de prăjitură cu ciocolată albă și nucă de cocos. Desert rapid și gustos