Ce să pui în cozonac ca să aibă gustul copilăriei. Secretul să fie aromați și pufoși
Publicat pe 07.12.2022 la 11:52 Actualizat pe 07.12.2022 la 11:52
Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar cele mai multe gospodine se gândesc deja la preparatele cu care să îi surprindă pe cei dragi. Cozonacul este cel care nu lipsește de pe masa de Crăciun, însă puțini știu cum să-l prepare ca să aibă gustul copilăriei și să fie aromați, dar și pufoși.
- Cum să pregătești un cozonac pufos
- Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!
Nu este ușor să prepari un cozonac pufos, dar în același timp și să își mențină gustul copilăriei. Gospodinele se pregătesc intens pentru Sărbători și se gândesc cum să gătească cel mai delicios și pufos cozonac. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!
Ce să pui în cozonac ca să aibă gustul copilăriei
Pentru a prepara și un cozonac delicios trebuie să știi că ingredientele trebuie scoase cu câteva ore din frigider și să aibă aceeași temperatură, iar făina trebuie să fie recomandată pentru cozonaci. În bucătărie trebuie să fie cald, iar cuptorul încins și în drojdia cu apă și făină nu se adaugă sare.
Cum să prepari cel mai delicios cozonac
Ingrediente:
Pentru umplutură:
- 400 grame nucă
- 5 albușuri
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- rahat
- stafide
Pentru aluat:
- 500 ml lapte
- 100 ml ulei
- 5 gălbenușuri
- sare
- 1kg făină
- 50 grame drojdie proaspătă
- 250 grame zahăr
- 3-4 pliculețe zahăr vanilat
Mod de preparare:
Făina o cernem de trei ori într-un vas mare, iar apoi facem o groapă. Pe foc punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat și lăsăm până când se topește zahărul, însă să nu fiarbă. Dizolvam drojdia cu câteva linguri de lapte încălzit și o turnam în groapa pe care am făcut-o în făină. După ce am pus drojdia presărăm puțină făină și așteptăm 10 minute, iar după 10 minute drojdia va crește.
Separat frecăm galbenușurile cu sare, adăugăm coaja de la o lămâie și adăugăm compoziția în vasul cu făina. Turnăm și restul de lapte și amestecăm cu mâinile până când omogenizăm totul. Adăugăm puțin ulei și ne ungem mâinile și continuam să frământăm.
Cozonacii trebuie frământați timp de 30 de minute, iar apoi acoperim vasul și lăsăm la căldură. Cât îi lăsăm să crească facem umplutura. Albușurile le batem spumă cu zahărul, adăugăm nuca, praful de cacao și amestecăm bine.
Când aluatul a crescut îl împărțim în două bile și întindem fiecare bilă pe blat. Blatul uns cu ulei și adăugăm umplutură în fiecare foaie, iar apoi împletim în două și punem în tăvi cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.
Înainte să-i adăugăm la cuptor îi ungem cu galbenuș de ou și puțin zahăr. Cozonacul îl coacem la foc mediu în primele 15 minute, iar apoi lăsăm la foc mai mic în jur de 40-50 de minute.