Ce ingredient nu trebuie să pui niciodată în aluatul pentru cozonac. Marea greșeală pe care o fac multe gospodine
Publicat pe 06.12.2022 la 20:02 Actualizat pe 06.12.2022 la 20:02
Cozonacul nu lipsește de pe masa de sărbători a românilor. Ce ingredient nu trebuie să adaugi niciodată în aluat! Multe gospodine greșesc, iar din acest motiv nu iese pufos. Ce trebuie să faci, pas cu pas.
- Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui niciodată în aluatul pentru cozonac
- Modul de preparare
Multe femei vor să facă singure cozonaci, însă rezultatul nu este tot timpul pe măsura așteptărilor. Ei bine, totul din cauza unui ingredient pe care nu trebuie să îl adaugi în aluat. Trebuie să fii foarte atentă la modul de preparare.
Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui în aluatul pentru cozonac
Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui în aluatul pentru cozonac este făina rece! Aceasta trebuie să fie la temperatura camerei. De reținut este faptul că nu trebuie niciodată să pui sare când amesteci apa, făina și drojdia.
Ingrediente
- 300 de grame de zahăr
- două linguri de ulei
- o linguriță de sare
- esență de rom
- esență de vanilie
- un kg de făină albă
- 50 g de drojdie
- 8 gălbenușuri
- un ou
- 5 linguri lapte
- 500 ml lapte
- 230 g de unt
- trei linguri de coajă de lămâie și portocală
Modul de preparare
Pentru început, amestecă într-o cană cu lapte cald trei linguri de făină, iar după ce s-a răcit puțin adaugă o linguriță de zahăr și drojdia. Amestecă bine compoziția și lasă vasul la căldură, acoperit.
Într-un bol bate cele 8 gălbenușuri cu zahărul. Adaugă peste esențee de vanilie și rom, coaja de portocală și lămâie, 100 g de unt topit, uleiul și sarea. Pentru următorul pas, toarnă peste gălbenușuri maiaua și adaugă laptele călduț, după care amestecă totul.
Pune făină și frământă bine aluatul, până în momentul în care nu mai este deloc lipicios. Adaugă peste 100 de g de unt, topit, și împăturește compoziția. Acoperă vasul și lasă aluatul la crescut timp de cel puțin o oră.
Deschidem cuptorul și îl lăsăm să se preîncălzească. Într-un alt vas amestecăm 8 albușuri bătute, 250 g de miez de nucă copt, dar și măcinat, trei linguri de cacao, 300 g de zahăr. La sfârșit punem și estența de rom.
Împărțim aluatul în două și ungem blatul cu ulei, după care punem umplutura cu nuci și cacao. Rulează cozonacii și punei în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt. Ungem pe deasupra cu ou și lapte, iar apoi lăsăm la crescut pentru 30 de minute. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute.
Citește și: Ce să pui în piftie ca să iasă limpede. Ingredientul pentru un preparat ca la carte