Ce este astenia de primăvară. Simptome, cauze și durată
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 10.02.2021 la 17:29
Actualizat pe 10.02.2021 la 17:29
Dacă în perioada aceasta te simți lipsit de energie, îți cade părul, simți un disconfort fizic sau nu găsești puterea pentru a duce la bun sfârșit anumite acțiuni, s-ar putea să ai astenie de primăvară. Cât de grav este?
- Ce este astenia de primăvară și care sunt cauzele
- Ce simptome are astenia de primăvară
- Remedii pentru astenia de primăvară
- Cât durează astenia de primăvară
- Astenia de primăvară la copii
Schimbarea sezonului aduce anumite schimbări la nivelul organismului uman. Așadar, odată cu venirea primăverii s-ar putea să observi modificări semnificative, însă nu trebuie neapărat să te îngrijorezi.
Ce este astenia de primăvară și care sunt cauzele
Astenia de primăvară este o stare de slăbiciune și de oboseală a corpului. Lipsa energiei sau momentele de depresie pot caracteriza, în linii mari, astenia de primăvară.
Această astenie se poate manifesta la nivelul întregului corp sau doar la anumite regiuni ale corpului și îngreunează îndeplinirea unor obiective simple, de zi cu zi.
Printre cauzele asteniei de primăvară se numără lumina excesivă, alergiile sau nivelul scăzut al endorfinelor.
De asemenea, primăvara aduce și o instabilitate a vremii. Zilele călduroase sunt adesea urmate de zile ploioase și friguroase. Corpului uman îi e greu să se adapteze atât de repede schimbărilor vremii.
Ce simptome are astenia de primăvară
Simptomele asteniei de primăvară sunt atât fizice, cât și psihice. Ele sunt diferite de la om la om, deoarece astenia se manifestă în mod diferit la fiecare persoană.
Printre cele mai frecvente simptome fizice se numără febra, epuizarea fizică, durerile de cap, căderea părului, crampe musculare, amețeli, palpitații și semne de răceală.
La nivel psihic, astenia se manifestă prin pierderea interesului pentru activitățile preferate, depresie sau tristețe fără un motiv bine întemeiat, epuizare psihică sau irascibilitate.
Remedii pentru astenia de primăvară
Pentru combaterea asteniei de primăvară există anumite metode la care poți apela pentru a-ți ajuta organismul să treacă mai ușor pentru această perioadă.
Trebuie să iei în calcul exercițiile fizice. Deși ți se pare că nu ai puterea să depui efort sau să faci sport, o plimbare lungă te va ajuta să îți pui în ordine gândurile.
De asemenea, hidratarea este foarte importantă. Asigură-te că bei destulă apă și încearcă să înlocuiești cafeaua cu ceai.
Nu uita de activitățile care te fac să te simți mai bine, cum ar fi cititul sau timpul petrecut cu cei dragi.
Cât durează astenia de primăvară
În general, astenia de primăvară durează aproximativ două săptămâni. Dacă au trecut două săptămâni și simți că încă nu ți-ai revenit, atunci ar putea fi vorba de o depresie.
Cea mai bună soluție în acest caz este să vizitezi un specialist.
Astenia de primăvară la copii
Astenia de primăvară se manifestă și în rândul copiilor. Aceștia devin mai iritați, dorm mai puțin și își pierd pofta de mâncare.
Pentru copii, în combaterea asteniei, sunt esențiale vitaminele B (pește, lapte, ouă) și C (fructe și legume).
Citește și: VIDEO / Cum ne ferim de astenia de toamnă? Iată câteva sfaturi utile