Ce este botulismul și ce legătură are cu conservele
Publicat pe 27.07.2022 la 14:12 Actualizat pe 27.07.2022 la 14:12
Botulismul este o boală care poate face victime la orice categorie de vârstă, iar consumul de mâncare la conservă poate crește riscul de infectare. Un astfel de caz a avut loc recent în Suceava, unde o femeia a ajuns în stare gravă la spital, după ce a mâncat o conservă cu legume.
- Ce este botulismul
- Tot ce trebuie să știi despre acestă afecțiune
Considerată a fi o boală rară, puțini oameni știu ce este botulismul, dar această afecțiune poate fi fatală și poate fi căpătată cu ușurință, chiar dintr-o conservă. La finalul lunii iunie, o femeie din Suceava a aflat pe pielea ei cât de gravă este această boală.
Din fericire, suceveanca a putut fi salvată, dar există cazuri în care pacienții care au această afecțiune își pierd viața.
Ce este botulismul
Botulismul este o boală paralitică rară, ce poate provoca moartea. Este generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum și se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. În unele cazuri poate apărea și o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. De obicei, pacienților cu botulism nu le este afectată starea de conștiență și nu au febră. Moartea survine de la 5 până la 10% din cazuri.
Botulismul poate apărea prin consumul alimentelor care conțin toxina. Totodată, sporii bacteriei sunt comuni, atât în apă cât și în sol. Ei produc toxina botulinică atunci când sunt expuși la niveluri scăzute de oxigen și anumite temperaturi.
La sugari sub 6 luni, botulismul apare atunci când bacteria se dezvoltă în intestine și se eliberează toxina. De asemenea, mai există și botulismul plăgilor, care este adesea întâlnit în cazurile de injectare a drogurilor de stradă.
Cum prevenim boala
Ca măsuri de prevenție, prepararea corectă a alimentelor este pe primul loc. Toxina botulinică este distrusă prin prepararea termică la o temperatură de peste 85 grade Celsius, timp de mai mult de 5 minute. În cazul copiilor sub vârsta de un an, se poate reduce riscul de apariție dacă se exclude mierea din alimentație.
Cum se tratează
Tratamentul constă în principal în administrarea antitoxinei, dar în cazul celor care și-au pierdut capacitatea de a respira singuri, poate fi necesară ventilația mecanică, chiar pe parcursul mai multor luni. Pentru botulismul plăgilor se administrează antibiotice.
Citește și: Mario Joy spune că s-a vindecat de diabet. Explicația artistului la Antena Stars: „Poate recidiva”