Ce este clorura de calciu sau E509, ingredientul care se găsește în cașcaval. Alte alimente care conțin acest aditiv
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 03.10.2023 la 07:21
Actualizat pe 03.10.2023 la 07:21
Clorura de calciu este folosită în special în prepararea brânzeturilor, în locul unui cheag natural, fiind mult mai ieftin. E509 se mai găsește și în alte produse, precum ulei, vin, înghețată, conserve de pește sau în dulciuri și este considerat periculos.
- Ce este clorura de calciu sau E509, ingredientul care se găsește în cașcaval
- Alte alimente care conțin acest aditiv
În cele mai multe cazuri, clorura de calciu se găsește în brânzeturi, asta pentru că este mult mai ieftin față de un cheag normal. Studiile arată că, în timp, E509 poate avea efecte negative asupra sănătății, iar aceste produse nu ar trebui să se găsească în alimentația copiilor.
Și adulții sunt supuși unor riscuri, asta pentru că a fost demonstrat faptul că există o legătură între cazurile în care a fost determinată infertilitatea sau apariția cancerului mamar.
Clorura de calciu din cașcaval mai este folosită și la deszăpezirea străzilor
E509 se găsește în mai multe alimente, în special în brânzeturi și este obținut din calcar. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că, în timp, poate fi periculos, atât asupra copiilor, cât și asupra adulților. Clorura de calciu este considerată agent de întărire, conservent sau stabilizator.
Pentru că nu are gust și nici miros, producătorilor nu le este dificil să o folosească. Chiar dacă a fost aprobată și este folosită pe scară largă, specialiștii spun că dacă se depășește o anumită cantitate, E509 poate deveni periculos. Mai exact, este vorba despre 350 mg, doar că, în ultimii ani, pentru a conserva alimentele și a închega brânza, producătorii pot să îl folosească fără mai țină cont de această cantitate.
Clorura de calciu, folosită și în dulciuri ori băuturi alcoolice
Pentru că este ieftină, clorura de calciu este folosită și în obținerea consistenței dorite în cazul marmeladei sau a dulciurilor. În astfel de situație, se dorește ca produsele să se întărească. E509 este folosită și în obținerea berii, situație în care este considerat conservant.
Clorura de calciu mai este folosită și în alte cazuri, cum ar fi pentru a deszpăzi străzile, în farmacie sau în cosmetică, asta pentru că se pot găsi în anumite medicamente sau în exfoliante și măști pentru îngrijirea tenului.
Citește și: Pericolul din puiul ambalat din supermarket. Detaliul de pe etichetă pe care nu trebuie să îl ignori