Din ce sunt făcute jeleurile din supermarket. Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent
Publicat pe 28.04.2023 la 10:38 Actualizat pe 28.04.2023 la 13:43
De cele mai multe ori, conform modului în care sunt făcute, jeleurile sunt produse tartinabile făcute de obicei din fructe, zahăr și pectină. Puțini știu, însă, jeleul se face din sucul fructului, dar se produc, totodată, și unele jeleuri cu suc din legume. Poate ți-ai pus și tu vreodată întrebarea „din ce sunt făcute jeleurile?”. Că să îți dai seama dacă le poți consuma sau nu trebuie să fii atent la un detaliu de pe eticheta lor.
- Din ce sunt făcute jeleurile din supermarket
- Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent
Jelurile sunt dulciurile preferate ale celor mici. Aceste dulciuri sunt produse zaharoase de forme variate, asemănătoare bomboanelor, având diverse culori în masă și fiind adesea pudrate cu zahăr.
Mai mult decât atât, consistența jeleurilor este fermă dar elastică iar masa este translucidă, limpede ori matisată.
Din ce sunt făcute jeleurile din supermarket
Jeleurile pot fi o gustare sănătoasă, însă, de cele mai multe ori, cumpărate din supermarket acestea pot reprezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor de orice vârstă. Astfel, trebuie s fim foarte atenți la ingredientele folosite la prepararea lor.
În acest fel, recomandarea nutriționiștilor este să cauți jeleurile care sunt făcute din suc de fructe 100% pur sau care nu au zahăr adăugat și că nu conțin coloranți, arome, conservanți sau îndulcitori artificiali adăugați.
Astfel că, dacă vrei o alternativă sănătoasă, ai putea să-ți prepari acasă propriul jeleu folosind ingrediente naturale. Printre acestea se numără piureul de fructe, mierea sau chiar ștevia. În acet fel, poți cumpăra jeleurile organice cu puține sau chiar niciun ingredient adăugat.
Consumul de jeleu într-o cantitate moderată poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, deoarece este sărac în calorii și conține adesea o cantitate bună de vitamina C, acid folic și potasiu.
Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent
Însă, chiar dacă am vorbit și despre variante mai sănătoase ale jelului, cei mai mulți îl achiziționează din marile lanțuri comerciale. Astfel că, rămâne întrebarea „din ce sunt făcute jeleurile?”.
Jeleurile organice sau cele naturale, făcute în casă nu prezintă un pericol pentru sănătate, din păcate nu putem spune același lucru și despre cele făcute în masă, sau denumite jeleuri industriale.
În acest caz, ca în multe altele, vorbim de conținut ridicat de coloranți, arome, conservanți sau îndulcitori artificiali. Astfel că, înainte de a le cumpără, trebuie să ne uităm foarte atent la detaliile de pe eticheta lor.
- sirop de glucoză;
- zahăr;
- sirop de zahăr invertit;
- dextroză;
- fructoză;
- apă;
- concentrat de fructe și plante;
- extract de soc;
- suc de portocale;
- suc concentrat de morcov negru;
- suc de mere fabricat din concentrat;
- adaos de vitamine;
- concentrat de hibiscus și morcov;
- extract rădăcină turmeric;
- gelatină;
- gelatină de porc;
- gelatină de vită;
- pectine;
- ulei vegetal de cocos;
- ulei vegetal de palmier;
- ulei de shea;
- amidon din porumb;
- amidon din grâu;
- substanțe de aromatizare;
- făină de grâu;
- ceară vegetală;
- arome;
- aditivi.
În cercetările recente, s-a constatat că, de exemplu, ulei vegetal de palmier poate fi extrem de nociv, iar cercetările științifice au venit ca un plus în a susține această afirmație. Același lucru, mai spun studiile, este și în cazul substanțelor aromatizate, precum și în cazul gelatinei, care aparent ar părea inofensivă.
Însă, pe lângă cele enunțate mai sus, jeleurile mai conțin acid citric, proteină animală și între 7 și 14 lingurițe de zahăr la suta de grame de jeleu.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de cozonac cu stafide și jeleuri cu fructe. Un preparat pentru întreaga familie