Rețetă de cozonac cu stafide și jeleuri cu fructe. Un preparat pentru întreaga familie
Publicat pe 17.04.2022 la 20:37 Actualizat pe 17.04.2022 la 20:37
Pentru că Paștele se apropie cu pași repezi și cu siguranță îți dorești să ai masa plină de preparate delicioase, ei bine, cozonacul cu stafide și jeeleuri cu fructe este un preparat care te va da pe spate și îți vei dori să îl ai în bucătărie și în alte zile. Iată care sunt ingredientele de care a nevoie pentru a-l prepara!
- Czonac cu stafide și jeleuri cu fructe
- Un preparat pentru întreaga familie
Rețeta de cozonac cu stafide este un preparat foarte bun pentru masa de Paște. Îți vei surpirnde familia plăcut și cu siguranță vei dori să îl ai în casă și pe viitor. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a-l prepara!
Ingrediente
500 g făină
1 cubuleţ drojdie de bere proaspătă
150 ml lapte
100 g unt
1-2 linguri ulei
2 ouă
2 gălbenuşuri
120 g zahăr tos
sare
1 lingurita coajă de lămâie
1 pachet zahăr vanilat
100 g stafide
2-3 linguri rom
100 g jeleu de fructe (rahat)
1 lingura unt
2 linguri zahăr pudră
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr tos în 2-3 linguri lapte călduţ. Se acoperă şi se lasă să crească la un loc cald.
Se cerne făina într-un vas în care urmează să se frământe cozonacul. Se bat ouăle cu un praf de sare, gălbenuşurile şi zahărul. Se încălzeşte laptele, apoi se adaugă zahărul vanilat şi coaja de lămăie. Stafidele se spală cu apă călduţă, se usucă şi se stropesc cu rom. Untul se freacă spumă.
Se face o adăncitură în făină, unde se pune drojdia şi se amestecă foarte puţin. Se acoperă cu puţină făină şi se lasă 5 minute. Se adaugă apoi laptele călduţ, ouăle şi untul. Se amestecă şi apoi se frământă foarte bine, până se omogenizează aluatul. Se adaugă şi uleiul călduţ şi se continuă frământatul, până se înglobează în aluat. Se acoperă şi se lasă să crească la un loc cald şi ferit de curent.
Când aluatul şi-a dublat volumul se întinde într-o foaie groasă de 1 cm. Se presară stafidele şi jeleurile, apoi se rulează şi se pune într-o formă tapetată cu hârtie pergament. Se lasă din nou să crească, la un loc cald, 15 minute. Se coace 35 – 40 minute, la foc potrivit, în cuptorul bine încins. Se scoate din formă, se unge imediat cu unt şi se presară zahăr pudră.
După ce ați parcurs acești pași, cozonacul este gata și poate fi servit alături de familia ta și de cei dragi ție. Poftă bună!
Citește și: Prăjitură grecească cu griș. Rețeta clasică pentru întreaga familie