Rețetă de cozonac trandafir. Un desert gustos pentru sărbătorile în familie
Publicat pe 14.04.2022 la 19:38 Actualizat pe 14.04.2022 la 19:38
Paștele se apropie cu pași repezi, iar dacă nu știi ce bunătăți să pe pregăteși celor apropiați, ei bine, aici ai cea mai bună rețetă de cozonac. Cozonacul trandafir este un desert pe cinste și cu siguranță vei vrea să îl prepari mai des. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a-l prepara!
- Rețetă de cozonac trandafir
- Un desert pentru sărăbătorile în familie
Rețeta de cozonac trandafir este un preparat foarte gustos pe care îl poți împărți cu întreaga familie și este numai bun pentru sărbătorile alături de cei dragi. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a-l prepara!
Ingrediente
4 ouă
5 linguri zahăr
1 ceasca lapte
coajă rasă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
200 g unt
50 g pentru uns
400 g făină
20 g drojdie proaspătă
160 g stafide
2 linguri albuş bătut spumă
zahăr vanilat pentru pudrat
Pentru sirop
1/2 ceasca cafea
3 lingurite zahăr
Mod de preparare
Se pune făina într-un castron. Se topește untul și se lasă să se răcorească. Se freacă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte, se presară făină și se pune la loc cald să crească. Se separă gălbenușurile de albușuri, iar gălbenușurile se freacă cu puțină sare. Când drojdia a crescut, se toarnă peste făină, apoi se adaugă laptele fiert și răcorit, gălbenușurile, zahărul vanilat, coaja de lămâie.
Se frământă o jumătate de oră, timp în care se adaugă câte puțin unt și puțin zahăr până s-a pus toată cantitatea indicată în rețetă. Se frământă bine și apoi se adaugă 2 linguri de albuș bătut spumă și se mai frământă foarte bine, apoi se lasă la crescut. După ce a crescut, se pune făină pe planșetă, se pune aluatul, se întinde o foaie, se unge cu unt moale, dar netopit, se presară peste tot stafidele. Se rulează, apoi se taie felii groase de aproximativ 3 cm.
Se ia o forma rotundă, se unge cu unt și se aranjează în ea rolurile de cozonac, în așa fel încât partea tăiată cu stafide să fie în sus.
Se lasă să crească în tavă, la loc cald, apoi se dă tava la cuptor, la foc mic. După ce s-a copt, se scoate din cuptor și se toarnă peste el laptele îndulcit cu zahărul și se pune din nou la cuptor pentru 10 minute. Când se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr vanilat.
După ce parcurs toți acești pași, cozonacul este gata și numai bun să fie servit alături de familie și cei dragi vouă. Poftă bună!
Citește și: Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Care este ingredientul secret al faimosului Chef de la Antena1