Cozonac cu mere și nucă. Rețeta unui preparat delicios, potrivit pentru zilele de Paște
Publicat pe 13.04.2022 la 23:23 Actualizat pe 13.04.2022 la 23:23
Masa de Paște nu ar fi completă fără un cozonac pufos și delicios. Totuși, pentru cei care vor să schibe ceva anul acesta, le recomandăm să înlocuiască rețeta clasică cu cea a unui cozonac cu mere și nucă. Desertul este are tot ce-i trebuie pentru a fi vedeta zilelor de sărbătoare.
- Rețetă de cozonac cu mere și nucă
- Un desert pufos și delicios
Paștele se apropie cu pași repezi, iar gospodinele adevărate știu că pe masa de sărbătoare trebuie să existe un cozonac de casă bine făcut. Cozonacul cu mere și nucă este o opțiune delicioasă, care îi va lua prin surprindere pe oaspeți. Iată rețeta pe care trebuie s-o urmați!
Rețetă de cozonac cu mere și nucă
Ingrediente
Pentru aluat
1 kg făină; 4 ouă; 100 g unt; 100 ml ulei; 300 g zahăr; 75 g drojdie de bere; 500 ml lapte; 1 linguriţă esenţă de vanilie; coajă rasă de lămâie şi portocală; un praf de sare
Pentru umplutură
- 200 g nucă măcinată
- 3 mere rase
- zeama de la ½ de lămâie
- 3 linguri stafide
- 100 g zahăr
- 3 linguri de rom
- 1 gălbenuş
Mod de preparare pentru cozonac cu mere și nucă
Si ia făina și se cerne de două ori, într-un castron mare. Separat, se freacă drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de lapte cald şi o lingură de făină. Aluatul obţinut se aşază într-o adâncitură făcută în mijlocul făinii şi se lasă să dospească, la loc cald, timp de 30 de minute.
În acest timp, se încălzeşte laptele în care s-a dizolvat zahărul şi sarea, se topeşte untul şi se separă gălbenuşurile de albuşuri. Stafidele se amestecă cu romul, iar merele se presează de sucul pe care şi-l lasă şi se stropesc cu zeamă de lămâie, ca să nu oxideze.
După ce a dospit maiaua, se amestecă cu restul făinii și se adaugă laptele, apoi se începe frământatul. Pe rând, se adaugă gălbenuşurile, grăsimea, aromele şi se frământă energic până se obţine un aluat elastic. Vasul se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la crescut, în loc cald, aproximativ 25 de minute.
În timp ce aluatul este lăsat la crescut, se pregăteşte umplutura. Se trec nucile prin maşină, se amestecă cu zahărul, cu stafidele scurse de rom, merele şi la sfârşit cu albuşurile bătute spumă.
Coca crescută se împarte în două părţi egale. Se întind pe planşetă două foi de aluat pe care se pune umplutura şi se rulează fiecare foaie începând de la margini până la jumătatea foii. Se rulează şi cealaltă margine a foii şi se aduce lângă jumătatea rulată. La fel se procedează şi pentru a doua foaie. Cozonacii se pun în tăvile unse, se mai lasă să crească 5-10 minute şi se ung pe deasupra cu gălbenuş amestecat cu apă. Se dau la cuptor aproximativ 40 de minute.
Deliciosul cozonac cu nuci şi mere se scoate din tavă pe un grătar şi se taie doar după ce s-a răcit complet.
Citește și: Rețetă de cozonac ardelenesc cu cremă de nucă. Un desert delicios pentru toată familia