Rețetă de pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac. Un desert pentru toți cei dragi
Publicat pe 11.04.2022 la 19:54 Actualizat pe 11.04.2022 la 19:55
Dacă îți este poftă de un desert pe cinste și ai rămas fără idei, ei bine, rețeta de pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac este una dintre cele mai bune variante. Este un preparat cu care o să îi dai pe cei dragi pe spate. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a o prepara!
- Rețetă de pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac
- Un desert pentru toți cei dragi
Dacă îți dorești un desert pe cinste pe care îl poți servi alături de cei dragi, rețeta de pască cu brânză dulce și aluat pufos este cea mai bună variantă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a o prepara!
Ingrediente
Pentru aluat
300 g făină albă 000
2 gălbenușuri
40 g zahăr pudră
180 ml lapte călduț
60 g unt 82% moale
12 g drojdie proaspătă sau 4 g drojdie uscată
un praf bun de sare
un plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
coajă rasă de la ½ lămâie
Pentru umplutură
300 g brânză de vaci
50 g smântână groasă cu min.20% grăsime
3 ouă
100-120 g zahăr
un praf bun de sare
un plic zahăr vanilat sau extract de vanilie
coajă rasă de lămâie
100 g stafide
30 g griș
Pentru decor
1 ou bătut
Mod de preparare
Pentru început se pune pus drojdia, fie ea proaspătă sau uscată, în 50 ml de lapte cald și se lasă aproximativ 5-7 minute. Se toarnă și restul de 130 ml de lapte, iar apoi se pune zahărul pudră și cel vanilat, coaja rasă de lămâie și gălbenușurile.
Se mixează totul pentru 1 minut, apoi se adaugă jumătate din făina cernută și sarea. Se frământă totul la viteză mică timp de 5 minute. Apoi se adaugă untul moale, la temperatura camerei, și se mai mixează 1 minut. La sfârșit se pune și restul de făină și se va mai frământa aluatul pentru 5 minute.
Aluatul este moale, nu foarte vârtos se desprinde cu spatula de pe pereții vasului și se plasează în mijlocul acestuia.
Cum se face umpltura de pască tradințională
Umpltura de pască tradițională se va face din brânza de vaci și va fi nevoie de o brânză grasă și bine scursă de zer. Într-un castron destul de mare se va pune brânza foarte bine scursă, smântâna groasă, zahărul, ouăle, vanilia, coaja rasă de lămâie, stafidele și un praf bun de sare.
Se va amesteca totul bine cu o lingură, pentru a obține o umplutură mai densă și se vor pune 30 de grame de griș. Acesta se va umfla la copt și va absorbi o parte din umiditatea cremei.
Se scoate aluatul dospit din vas și se frământă ușor timp de 30 de secunde. Se cântărește, aproximativ 650 g de aluat. Acest aspect este foarte important, deoarece va trebui să-l împărțim în 3 părți inegale: 250 g pentru bază, 300 g pentru bordura împletită și alte 100 g pentru crucea de deasupra.
Partea pentru bază (250 g) se întinde sub formă de disc cu diametrul de aproximativ 28 cm. Din bucata de 300 g de aluat pentru bordură se fac 2 șnururi lungi simple cu lungime de 60-70 cm fiecare, iar apoi se vor răsuci împreună.
Din ultimele 100 g de aluat se va face crucea pentru pască. Din 70 g de aluat se face un șnur răsucit lung de aproximativ 20 cm, iar din restul de 30 g unul de 10 cm,brațele crucii.
Se tapetează fundul formei cu hârtie de copt. Dacă folosiți cratiță atunci aceasta trebuie tapetată și pe pereți cu hârtie de copt. Puteți folosi și forme de 26 cm diametru, însă pasca va ieși ceva mai plată.
Se pune apoi discul de aluat pentru bază și trebuie ca marginile lui să urce cam 2-3 cm pe pereții formei. Apoi se așază coronița împletită și se aranjează ca să stea bine lipită de marginea formei și de baza de aluat.
Se toarnă umplutura de brânză dulce și se nivelează cu o spatulă. Deasupra se pune crucea.
Se preîncinge cuptorul la 170 grade. Când acesta a fost încins se pune pasca cu brânză dulce la copt pentru 45-50 de minute. Trebuie să urmăriți gradul de rumenire și, dacă e cazul, să înoarceți pasca la mijlocul timpului de coacere. Părțile vizibile de aluat trebuie să fie rumene, roșcate. Dacă faceți 2 atunci acestea trebuie coapte pe rând.
Imediat după coacere se scoate pasca cu brânză din formă și am așezat-o pe un grilaj. Ea trebuie să se răcorească încet și să se ventileze. După ce ați urmat acești pași, desertul este gata și poate fi servit. Poftă bună!
Citește și: Cozonac pufos după rețetă tradițională cu nucă și rahat. Un desert perfect pentru o masă de Paște în familie