Cozonac pufos după rețetă tradițională cu nucă și rahat. Un desert perfect pentru o masă de Paște în familie
Publicat pe 11.04.2022 la 17:21 Actualizat pe 11.04.2022 la 17:22
Paștele se apropie cu pași repezi, iar toate gospodinele vor să pregătească cele mai bogate și delicioase bunătăți pentru masa de sărbătoare. Dacă vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu desert bun, noi îți prezentăm o rețetă tradițională pentru un cozonac pufos cu nucă și rahat. De ce ingrediente avem nevoie, dar și care este modul de preparare.
- Cum se pregătește cozonacul pufos cu nucă și rahat
- O rețetă tradițională
- De ce ingrediente avem nevoie
Toate gospodinele fac pregătiri intense pentru masa de Paște. Momentele petrecute alături de familie și prieteni sunt cele mai importante și trebuie să le prețuim pe măsura așteptărilor. Noi îți prezentăm o rețetă tradițioală pentru un cozonac pufos cu nucă și rahat, perfect pentru această sărbătoare. Care este modul de preparare și de ce ingrediente avem nevoie.
Rețetă tradițională pentru un cozonac pufos cu nucă și rahat
Ingrediente
1 kg de făina 000
50 g drojdie proaspătă sau 14 g uscată
350 ml (max. 400 ml) lapte călduț
250 g zahăr
4 ouă
150 ml ulei
3 plicuri zahăr vanilat
coaja rasă de la două lămâi și o portocală
15 g sare
Ingrediente pentru umplutură
- 300 g rahat colorat
- 150 g nucă
- 100 g zahăr
- 50 g cacao
- un gălbenuș
- 50 ml lapte
Modul de preparare
Încălzim laptele, dar nu fierbem. Pregătim 400 de ml pentru aluat, punem prima oara punem 350 de ml, iar apoi păstrăm 50 ml de rezervă. Scoatem ouăle din frigider. Făina trebuie ținută la temperatura camerei, neaparat 000, cea mai bună pentru cozonaci.
Punem 40 g de sare. Spălăm bine citrcele cu apă fierbinte și le ștergem. Pentru început trebuie să punem coaja de la două lămâi și de la o portocală. Prăjim cu grijă miezul de nucă într-o tigaie, după care îl măcinăm.
Punem drojdia într-un castron cu o linguriță de sare și 100 ml de lapte. Le amestecăm bine, iar apoi punem și puțină făină cernută. Lăsăm aluatul să se odihnească pentru 10 minute. În mixer punem 4 ouă întregi cu zahăr și vaniilie, le mixăm petru 5 minute, până devin deschise la culoare și spumoase.
Adăugăm peste restul de lapte, coaja rasă de la lămâi și portocală, 500 de g de făină și maiaua. Mixăm compoziția pentru încă 5 minute. Punem restul de făină și sare și frământăm aluatul peste 10 minute.
Frământăm aluatul până când devine neted. Îl lăsăm să de odihnească pentru 10 minute. Punem peste compoziție 100 ml de ulei și 100 de g de unt topit. Frământăm aluatul cu mâna timp de 20 de minute.
Punem în palme puțin ulei și facem o formă rotundă, de bilă. Punem aluatul într-un astron și îl acoperim cu o pungă de plastic, închisă bine. Preîncălzim cuptorul la 50 de grade. Băgăm castronul cu aluatul îl el și îl lăsăm pentru 30-40 minute, pentru a crește cât mai frumos.
Împărțim aluatul în trei de 500 de g. Tăiem rahatul în bucățele și îl acoperim cu zahărul pudră. Nuca o măcinăm, iar apoi o amestecîm cu zahărul tos și cacao. Punem crema în cozonac, îi dăm o formă, după care îl băgăm la cuptor pentru o oră și 50 de minute, la 180 grade. La sfârșit ungem desertul cu gălbenușul de la un ou și zahăr.
Citește și: Care e cea mai bună făină pentru un cozonac gustos și pufos