Rețetă de potica - cozonac sloven. Un desert cu adevărat delicios
Publicat pe 27.03.2022 la 23:49 Actualizat pe 27.03.2022 la 23:49
Te-ai săturat de cozonacii clasici pe care îi prepari mereu și nu ști cum să prepari altfel desertul favorit? Ei bine, noi venim cu soluția și îți prezentăm rețeta de potica - cozonac sloven. Este un desert cu adevărat delicios! Iată ingredientele de care ai nevoie, dar și modul de preparare pentru a găti acest cozonac minunat!
- Rețetă de potica
- Un desert cu adevărat delicios
Potica este un cozonac sloven ce se prepară foarte ușor. Acesta se coace în formă de guguluf sau în formă de cozonac. Rețeta de potica este încă din perioada medievală. Cei mai populari cozonaci sloveni sunt umpluți cu nucă măcinată, tarhon, alune, semințe de dovleac, mac.
Ingrediente:
Pentru aluat:
-500 g făină
-15 g drojdie proaspătă
-30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment
-5 g sare fină
-160 ml lapte călduț
-2 gălbenușuri
-60 g unt topit
Pentru umplutură:
-250 g nucă măcinată
-1 lingură zahăr
-70 g miere
-70 ml lapte
-1 ou
-1 linguriță scorțișoară pudră
Mod de preparare:
Într-un castron se pun 2 linguri de făină (din cele 500 g), 1 linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și două lingurițe de lapte călduț. Se amestecă bine, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se dă la loc ferit de curenți de aer pentru 15 minute.
Făina rămasă se pune într-un bol. Se adaugă zahărul și sarea. Totul se amestecă bine. Se adaugă prefermentul, untul topit și gălbenușurile. Se amestecă și se adaugă treptat laptele. Se frământă până se obține un aluat care nu se mai lipește de mâini. Aluatul de potica se adună într-o bila, se pune într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, la loc cald până își dubleazaă volumul (poate dura până la 2 ore).
Între timp se prepară umplutura. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și praful de scorțișoară. Se adaugă laptele călduț și mierea încălzită. Se lasă la răcit și apoi se adaugă oul bătut. Se dă deoparte.
După dospire, aluatul se transferă pe blatul de lucru și se scoate aerul din el. Se întinde cu ajutorul sucitorului până se obține o formă dreptunghiulară cu o grosime de 0.5 cm.
Se întinde umplutura peste aluat și se distribuie uniform. Se rulează ca pe o ruladă.
O formă de guguluf sau cozonac se unge cu unt și se așază potica în ea. Se lasă la a doua dospire timp de 30 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Cozonacul sloven se unge cu ou bătut și se coace la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute.
Citește și: Rețetă pentru prăjitura „Pashka”. Cel mai simplu desert pentru întreaga familie