Cozonac pufos cu nucă și rahat. Cea mai simplă și rapidă rețetă
Publicat pe 20.12.2021 la 22:27 Actualizat pe 20.12.2021 la 22:27
Crăciunul se apropie cu pași repezi, astfel că tot mai multe gospodine au dat startul pregătirilor! Ei bine, în timp ce unele deja așteaptă cu neăbdarea să frământe cozonacul, altele caută rețete mult mai simple, dar totodată foarte gustoase. Cum poți face cel mai pufos cozonac cu nucă și rahat. Cea mai rapidă rețetă!
- Cozonacul, cel mai râvnit desert de pe masa de Crăciun
- Care este cea mai simplă rețetă
Cu toții știm că de Crăciun și de Paște, cozonacul este preparatul nelipsit de pe mesele românilor, așadar, că toate gospodinele caută rețete gustoase și simple cu care să își surprindă familia și invitații.
Cozonac pufos cu nucă și rahat!
Nu toate femeile aleg să frământe cozonacul acasă, astfel că cele mai multe aleg să meargă să-l cumpere, însă știm și noi că gustul celui preparat în casă este unul inconfundabil, care nu poate fi simțit în cele din supermarket-uri.
Cozonacii au un mare secret, astfel că rețeta trebuie respectată ca la carte pentru a nu avea parte de un eșec. De frica de a nu da greș, tot mai multe fug de această misiune, însă cu această rețetă simplă pe care o prezentăm, suntem siguri că multe vor alege să-l pregătească cu propriile mâini.
Ingrediente pentru aluatul de cozonac cu nucă și rahat:
- 500 de grame de făină albă cu procent de proteine de 11%
- 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată
- 20 de grame de zahăr
- 200 de ml. de lapte
- 1 ou întreg
- 2 gălbenușuri
- 8 grame de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o portocală mare
- 130 de grame de zahăr pudră
- 100 ml. de ulei
Ingrediente pentru umplutură și finisare:
- 500 de grame de rahat colorat
- 1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte
Cum se prepară cozonacul cu nucă și rahat:
Într-un castron mic, drojdia proaspătă se freacă bine cu 20 de grame de zahăr tos, până se topește. Se diluează cu aproximativ 40-50 de ml. de lapte călduț, iar apoi se lasă deoparte, cam 10-15 minute, până face bule mici de aer la suprafață.
De asemenea, dacă folosiți drojdie uscată, amestecați-o cu zahărul și adăugați cei 40-50 ml. de lapte câte puțin, până când devine lichidă. După acest pas, se bate oul întreg și cele 2 gălbenușuri cu furculița cu, iar apoi se aduagă sarea și zahărul vanilat. Când se omogenizează, se adaugă restul de lapte călduț.
Într-un castron mare se pune făina, iar la mijloc și se adaugă compoziția de ouă și lapte, apoi drojdia activată și coaja de portocală. Se amestecă cu o lingură de lemn, încorporând lichidele în făină, iar când se întărește, se ia aluatul la frământat cu mâna până când este omogen.
Se adaugă uleiul, puțin câte puțin, frământând continuu, iar după ce a fost absorbit, aluatul va fi mult mai ușor. Continuăm frământarea până când, prinzând cu degetele o porțiune de aluat, acesta se întinde.
După acest pas, se unge un castron încăpător cu 2-3 picături de ulei. Se ia aluatul și se modelează în formă de bilă, iar apoi se pune în castronul care se înfoliază și se lasă să crească.
Se lasă o oră și jumătate, două, până când aluatul se dublează, iar apoi începe pregătirea tăvilor și a cremei cu care se umple. Se proporționează aluatul, se adaugă cuburile de rahat tăiate și crema de nucă, iar apoi se așează în forme.
Se lasă cozonacii să crească în forme, până ce ajung aproape de partea superioară a acestora. Se pornește cuptorul și se fixează la 170°C, static, căldură de sus și de jos. Cozonacii se ung ușor cu o pensulă moale cu amestecul de gălbenuș cu lapte, recomandat pentru finisare. Se dau imediat la cuptor, la o înălțime medie și se lasă la copt în jur 45 de minute la aceeași temperatură, iar apoi pot fi scoși. Poftă bună!