Rețeta de cozonac a chefului Cătălin Scărlătescu. Care este ingredientul secret pe care vestitul chef îl folosește?
Publicat pe 13.12.2021 la 09:41 Actualizat pe 13.12.2021 la 10:15
Cozonacul este alimentul ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbători. Cu nucă, cu mac, cu stafide, cu brânză sau cu rahat cozonacul este adevărata provocare a sărbătorilor. Chef Cătălin Scărlătescu a împărtășit mult apreciata lui rețetă.
- Rețeta de cozonac a chefului Scărlătescu
- Ingredientul secret pe care vestitul chef îl folosește
În ajutorul tuturor gospodinelor amatoare de cozonac sare chef Cătălin Scărlătescu și a lui rețetă. Adevărul e că doar văzând imaginile cu celebrul lui cozonac ne lase gura apă. Iată așadar ingredientele necesare și modul de preparare al rețetei.
Rețeta de cozonac a chefului Cătălin Scărlatescu
Ingrediente:
1 kg făina
250 gr zahăr
450ml lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt Belgian
500gr nucă
200gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
stafide
Mod de preparare:
Amestecăm drojdia și cei 100 ml lapte, apoi adăugăm 3 linguri de făină și lăsăm să crească până când își dublează volumul.
Fierbem laptele împreună cu zahărul și amestecăm până se dizolvă.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare. Punem făina într-un bol și turnăm pe rând peste ea gălbenușurile, laptele cu zahăr, untul topit și portocala confiată. Frământăm până când obținem un aluat elastic.
Lăsăm la dospit pentru circa o oră.
Luăm o parte din aluat, o întindem punem pe ea crema pe care o facem din ciocolata belgiană topită, nucă, rahat și stafide și o rulăm.
Rulada obținută o tăiem în două, o împletim și o ungem cu ou.
Se așează într-o formă tapetată cu unt și făină și se mai lasă la dospit pentru două ore. Când aluatul a crescut punem tava la cuptor la 160 de grade pentru 45 de minute.
Ingredientul secret pe care vestitul chef îl folosește
Atunci când vine vorba de secretele din bucătărie chef Cătălin Scărlătescu nu divulgă nimic. Totuși, pentru gospodinele amatoare interesate de rețeta de cozonac celebrul chef ne-a dat câteva ponturi.
Untul pe care îl folosim în compoziția cozonacului trebuie să fie de calitate. Cheful ni-l recomandă pe cel belgian care e mai gras și mai dens și va face cozonacul mai omogen și mai pufos.
Ingredientele trebuie scoase din frigider cu ceva timp înainte de a începe sa lucrăm la rețetă, astfel încât toate să aibă aceeași temperatură.
Cozonacul se coace la 160 de grade, iar când acesta începe să se coacă se scade temperatura la 140 de grade.
Cozonacul chefului Cătălin Scărlătescu, cel mai iubit de vedete
Atunci când vine vorba de preparatele tradiționale chef Cătălin Scărlătescu e as. Astfel, nu e de mirare că mai ales de sărbători curg comenzile non stop din partea vedetelor.
În preajma sărbătorilor vestitul bucătar are atâtea comenzi încât abia mai face față. Zilele acestea Cătălin Scărlătescu le pregătește fanilor o surpriză... gastronomică.