Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Care este ingredientul secret al faimosului Chef de la Antena1
Publicat pe 14.04.2022 la 15:50 Actualizat pe 14.04.2022 la 15:50
Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai îndrăgiți bucătari de la TV și vine în ajutorul gospodinelor în perioada sărbătorilor pascale. Ce ingredient secret folosește pentru un cozonac de excepție. Aceasta este faimoasa rețetă de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu.
- Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu
- Care este secretul Chefului pentru un aluat de cozonac pufos
Nu există masă de Paște fără cozonac, iar asta necesită uneori îndemânare și bună știință. Uneori, chiar și cele mai pricepute gospodine dau greși când vine vorba de pregătirea aluatului pentru cozonac. Astfel că, Chef Cătălin Scărlătescu vine în ajutorul tuturor gospodinelor. Secretul pentru un aluat de cozonac pufos est tipul de unt folosit. Alegeți-l pe cel belgian, deoarece este mai fin și mai gras, iar asta ajută cozonacul să fie mai pufos. Iată și rețeta completă a cozonacului.
Ingrediente
un kilogram de făina
250 grame de zahăr
450 grame de lapte
cinci ouă
60 grame de drojdie
300 grame de unt belgian
500 grame de nucă
200 grame de rahat
150 grame de ciocolată belgiană
30 grame de portocală confiată
30 grame de coajă de lămâie
Stafide
Mod de preparare
Prima oară se amestecă drojdia cu 100 de mililitri de lapte și 3 linguri de făină. Se lasă compoziția să crească, la cald, până ce își va dubla volumul. Laptele se pune la fiert cu zahărul, având grijă să amestecăm continuu până se dizolvă complet. Într-un vas separat, se freacă gălbenușurile cu praful de sare. Apoi, într-un bol suficient de mare, se pune făină, apoi se încorporează, treptat, în timp ce amestecăm, gălbenușurile, laptele cu zahărul topit, untul și portocala confiată. Se frământă bine până ce compoziția se omogenizează, este consistentă și elastică. Aluatul obținut se lasă la dospit în jur de o oră. După ce trec cele 60 de minute, se rupe o bucată de aluat, se întinde bine pe blatul de lucru, în formă de dreptunghi, se pune crema făcută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide și se rulează cu grijă. Rulada formată se secționează în două, pe lungime, iar cele două bucăți se împletesc și se ung pe deasupra cu ou și se așază într-o formă specială pe care am tapetat-o, înainte, cu unt și făină. Înainte de a fi băgat la cuptor, se mai lasă la dospit timp de două ore. După ce a crescut, tava se pune la cuptorul setat la 160 de grade Celsius, pentru 45 de minute sau chiar o oră. Poftă bună!